Τις νέες κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέτρα για το εμπόριο, ανάκληση του ευνοϊκού καθεστώτος για τις αγορές της Ευρώπης, αλλά και περαιτέρω πίεση στη ρωσική ελίτ.

«Πρώτον, θα ανακαλέσουμε το ευνοϊκό καθεστώς για τις αγορές μας. Αυτό θα σταματήσει σημαντικά οφέλη που απολαμβάνει η Ρωσία ως μέλος του ΠΟΕ. Οι ρωσικές εταιρείες δεν θα έχουν πλέον προνομιακή μεταχείριση στις οικονομίες μας. Θα εργαστούμε επίσης για να αναστείλουμε τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση, δάνεια ή άλλα οφέλη από αυτά τα ιδρύματα. Διότι η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και, ταυτόχρονα, να περιμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης.

Δεύτερον, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις ρωσικές ελίτ που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και τις οικογένειές τους και τους βοηθούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της G7 θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συντονίσουν την ομάδα εργασίας που δημιουργήσαμε με στόχο τον κύκλο του Πούτιν.

Τρίτον, διασφαλίζουμε ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσει και να μεταφέρει τον πλούτο τους.

Τέταρτον, θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ στη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ. Όσοι συντηρούν την πολεμική μηχανή του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούσιο τρόπο ζωής τους ενώ βόμβες πέφτουν σε αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία.

Πέμπτον, πολύ σημαντικό, θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό θα χτυπήσει έναν κεντρικό τομέα του συστήματος της Ρωσίας, θα του στερήσει δισεκατομμύρια έσοδα από τις εξαγωγές και θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες μας δεν επιδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Τέλος, θα προτείνουμε απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την ενεργειακή εξάρτηση που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ακούμε ψέματα και ψευδείς κατηγορίες από τη Ρωσία»

«Η Ρωσία δεν έχει δείξει καμία προθυμία να εμπλακεί σοβαρά μέχρι στιγμής σε διαπραγματεύσεις για μια διπλωματική λύση. Αντίθετα, το μόνο που ακούμε είναι νέα ψέματα και ψευδείς κατηγορίες» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις σήμερα το πρωί, εκταμιεύσαμε 300 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα χρηματοδοτική βοήθεια για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ» πρόσθεσε.

Πηγή: newsbeast.gr