Επτά ρωσικές τράπεζες αποκλείει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεών της για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT… βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.

Γερμανία: Αποζημίωση θα λάβουν οι 35.000 πελάτες της Sberbank

Στο μεταξύ, περίπου 35.000 πελάτες της ρωσικής τράπεζας Sberbank βρίσκονται στη Γερμανία και πρέπει να λάβουν αποζημίωση μετά τη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής θυγατρικής, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών (ΒdΒ). Η ρωσική τράπεζα επλήγη από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την BdB, περίπου 913 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο ενός δισεκατομμυρίου καταθέσεων είναι διασφαλισμένα από την αυστριακή ESA, αλλά, δεδομένου ότι οι πελάτες προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη Γερμανία, η διαχείριση θα γίνει από τον γερμανικό φορέα τραπεζικών αποζημιώσεων (EdB). Η εγγύηση καλύπτει κάθε καταθέτη μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr