Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει εντοπίσει καμία «συγκεκριμένη» αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις δυνάμεις αυτές της χώρας του σε κατάσταση συναγερμού, κατά την εντολή που έγινε γνωστό πως έδωσε την Κυριακή.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε και το παρακολουθούμε όσο το δυνατόν στενότερα» την επομένη αυτής της ανακοίνωσης του Ρώσου προέδρου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα της απόφασής του. Τουλάχιστον όχι ακόμη», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP.

Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από την εντολή του Πούτιν». Αλλά «το γεγονός και μόνο της πρόκλησης» ή της «απειλής» μιας «χρήσης πυρηνικών δυνάμεων» είναι «ατελέσφερο και αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν έχει «ποτέ» απειληθεί από το ΝΑΤΟ.

Φωτογραφίες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις κοντά στην Ουκρανία

Λευκορωσία

Εκτός από την αλλαγή στάσης που αποφάσισε ο Πούτιν, ο σύμμαχός του, η Λευκορωσία, διοργάνωσε ένα δημοψήφισμα την Κυριακή το οποίο καταργεί την υποχρέωση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να παραμείνει μια «ζώνη χωρίς πυρηνικά».

Δυτικοί κατήγγειλαν αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουν ότι ενδέχεται να επιτρέψει στη Μόσχα να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια άλλη γείτονα της Ουκρανίας που συνορεύει επίσης με πολλές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ερωτηθείς εάν έχουν παρατηρηθεί τέτοιες κινήσεις, ο ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου απάντησε «όχι».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο στρατός της Λευκορωσίας δεν φαίνεται να έχει εισέλθει στην Ουκρανία για ενίσχυση στις ρωσικές δυνάμεις μέχρι αυτό το στάδιο.

«Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη ότι Λευκορώσοι στρατιώτες έχουν τεθεί σε θέση μάχης για να εισέλθουν στην Ουκρανία, και σίγουρα καμία ένδειξη ότι έχουν ήδη εισέλθει ή εισέρχονται στην Ουκρανία», είπε.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε, οι δυνάμεις που έχουν εισέλθει στην Ουκρανία είναι όλες ρωσικές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Μόσχα έχει πλέον μεταφέρει στο ουκρανικό έδαφος «σχεδόν το 75%» των δυνάμεων μάχης που είχε συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες στα σύνορα.

Σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πληροφορίες για νέα επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ώρες

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, υποστήριξε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας, νωρίτερα τη Δευτέρα, στο Reuters, παρά την τρέχουσα προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

«Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζεται πως σε σημερινή συνομιλία των Μακρόν και Πούτιν, ο δεύτερος φέρεται να δήλωσε πως θα σεβαστεί τα αιτήματα του Γάλλου προέδρου για «άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, προστασία των αστικών υποδομών (σ.σ. από τις επιθέσεις) και την εξασφάλιση των οδικών αξόνων».

Πηγή: newsbeast.gr