Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.

«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης Κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.

«Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδους της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα δημιουργούσαν οι Ρώσοι», συνέχισε.

Έκανε λόγο για «προφανές τέχνασμα» της Μόσχας γα να «προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περαιτέρω, προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της στην Ουκρανία».

«Τώρα που η Ρωσία έκανε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς και η Κίνα κατά τα φαινόμενα ενστερνίζεται αυτή την προπαγάνδα, πρέπει όλοι να επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», συνέχισε η κυρία Ψάκι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για δίκτυο εργαστηρίων κατασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία που λειτουργούν για λογαριασμό και με την υποστήριξη του αμερικανικού Πενταγώνου.

Στην επίθεση και το Πεντάγωνο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, υπερθεμάτισε, κατηγορώντας τη Ρωσία και την Κίνα ότι διασπείρουν «εσκεμμένα» τα «ψέματα» για τα υποτιθέμενα ουκρανικά-αμερικανικά εργαστήρια και κατηγορώντας με τη σειρά του τη Μόσχα πως θέλει να χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι απαγορευμένο δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία εφευρίσκει τέτοιες ψευδείς κατηγορίες εναντίον μιας άλλης χώρας», πρόσθεσε.

Η υφυπουργός Εξωτερκών, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης (9/3) κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο πως η Ουκρανία διαθέτει «εργαστήρια βιολογικής έρευνας», προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον και το Κίεβο συνεργάζονται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο «να πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η «ρωσική προπαγάνδα» μιλά περί υποτιθέμενου ουκρανικού «σχεδίου» να χρησιμοποιηθούν «βιολογικά όπλα στη χώρα σε συντονισμό με το NATO».

«Αυτή είναι κλασική ρωσική τεχνική, να κατηγορούν άλλους για αυτό που έχουν σκοπό να κάνουν οι ίδιοι», συμπλήρωσε η Βικτόρια Νούλαντ.

Πηγή: newsbeast.gr