Η Ουκρανίαβύθισε το πλοίο Hetman Sahaidachny, το οποίο ήταν η ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της, με στόχο να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως αναφέρει το firstpost.com, το συγκεκριμένο πλοίο βρισκόταν υπό επισκευή στο λιμάνι του Μικολάιβ και δεν απειλούσε τον ρωσικό στρατό. Παρόλα αυτά, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ έδωσε εντολή να βυθιστεί το Hetman Sahaidachny, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό λάφυρο από την Μόσχα, κάτι που θα μπορούσε να ανυψώσει το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στο μέλλον, η Ουκρανία θα δημιουργήσει ένα νέο στόλο «σύγχρονο και πανίσχυρο».

Μάλιστα, φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media, δείχνουν το πλοίο να έχει βυθιστεί κατά το ήμισυ και να γέρνει στο πλάι.

Το πλοίο Hetman Sahaidachny

Το Hetman Sahaidachny είναι μία φρεγάτα 3.500 τόνων, κλάσης Krivak III/Menzhinskiy, που κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Κερτς της Κριμαίας και εντάχθηκε στο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό τον Απρίλιο του 1993.

Το 2008 συμμετείχε στην επιχείρηση «Active Endeavour» στη Μεσόγειο, που είχε στόχο την αποτροπή τρομοκρατών ή μεταφοράς όπλων μαζικής καταστροφής, ενώ το 2013, το μετείχε στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση «Ocean Shield», κατά της πειρατείας στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής.

Πηγή: newsbeast.gr