Η διορισθείσα από τους Ρώσους διοίκηση της περιοχής της Χερσώνας στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οργανώνει ντόπιους άνδρες σε μονάδες πολιτοφυλακής. Σε μια ανακοίνωση μέσω της εφαρμογής Telegram, οι κατοχικές αρχές δήλωσαν πως οι άνδρες έχουν την «ευκαιρία» να ενταχθούν σε μονάδες εδαφικής άμυνας εφόσον επιλέξουν να παραμείνουν στη Χερσώνα με τη δική τους ελεύθερη βούληση.

Ωστόσο άνδρες σε άλλες κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, όπως το Ντονέτσκ, υποχρεώθηκαν στο παρελθόν να ενταχθούν και να πολεμήσουν μαζί με τους στρατούς πληρεξουσίων της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την περασμένη εβδομάδα στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές, εξουσιοδοτώντας τις διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις να εντείνουν την επιστράτευση.

Ο εξαναγκασμός πολιτών να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις μιας κατοχικής δύναμης αποτελεί παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης για τη διεξαγωγή του πολέμου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ρωσικές αρχές διέταξαν τους αμάχους να απομακρυνθούν από τη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις περιφέρειες που η Ρωσία λέει ότι προσάρτησε τον περασμένο μήνα, αν και οι δυνάμεις του Κιέβου πέτυχαν σημαντικά στρατιωτικά κέρδη.

Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της στη Χερσώνα έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους στους πολίτες να φύγουν ενόψει της αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

«Είναι ζωτικής σημασίας να σώσετε τις ζωές σας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραφτσόφ σε μήνυμα μέσω βίντεο που μεταδόθηκε χθες, Κυριακή.

Οι αρχές δήλωσαν το Σαββατοκύριακο πως περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Τρίτη, κυρίως με σκάφη μέσω του ποταμού Δνείπερου.

Πηγή: newsbeast.gr