Στον δεύτερο μήνα έχει μπει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκουν σθεναρή αντίσταση, με αποτέλεσμα να εντείνουν τις επιθέσεις τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καταγράφηκαν χτυπήματα με πυραύλους στο Λβιβ, ενώ ανησυχία προκάλεσε η καταγγελία από την πλευρά του Κιέβου για επίθεση σε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο.

Παράλληλα, πλυθαίνουν οι αναφορές για ανακατάληψη πόλεων, με την Kyiv International να μεταδίδει ότι η Πολτάβκα και Μαλινίβκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ζαπορίζια, αλλά και η πόλη Τρόστιανετς, στα βόρεια του Σούμι, έχουν επιστρέψει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Μεγάλη Βρετανία: Η Ρωσία χτυπά στόχους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές

Σε νέα του ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας επισημαίνει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να χτυπούν από αέρος και με πυραύλους «στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων στόχων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Οι Βρετανοί τονίζουν ότι η στρατηγική της Ρωσίας είναι να χτυπά με οπλισμό που εκτοξεύει από ρωσικό έδαφος, «για να μειώσουν την έκθεση των αεροσκαφών τους στις αντιαεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας».

Μεταξύ άλλων, το βρετανικό υπ. Άμυνας, επικαλούμενο τις ΗΠΑ, λέει ότι φτάνει «έως και το 60% το ποσοστό βλαβών σε αυτά τα όπλα» κάτι που επιδεινώνει την αναγκάζει να «επιστρέψει» σε λιγότερο εξελιγμένους πυραύλους ή να αποδεχθεί ότι θα πρέπει να ρισκάρει τα αεροσκάφη της.

Ζελένσκι: Στείλτε μας όπλα για την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης

Μήνυμα στις χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους στην Ουκρανία έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ εμφανώς εκνευρισμένος αναρωτήθηκε αν φοβούνται τη Ρωσία.

Αρκετές χώρες έχουν υποσχεθεί να στείλουν αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και ελαφρύτερο οπλισμό. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.

«Αυτά τα έχουν οι εταίροι μας και απλά μαζεύουν σκόνη εκεί που είναι. Όλα αυτά είναι όχι μόνο για την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά για την ελευθερία όλης της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία χρειάζεται μόλις το 1% των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και το 1% των αρμάτων μάχης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει περισσότερα.

«Περιμένουμε επί 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμη η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», ανέφερε.

Ukraine is united in its desire to live freely, to live independently and for the sake of its own dreams, not other people’s sick fantasies.

Posted by Володимир Зеленський on Saturday, March 26, 2022

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη εάν «πέσει» η Ουκρανία. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει το αίτημά του για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι θα προκαλούσε μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Νωρίτερα χθες, Σάββατο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το ότι ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη δεν είχαν σταλεί στην Ουκρανία.

«Το τίμημα της αναβλητικότητας σχετικά με τα αεροσκάφη είναι χιλιάδες ζωές Ουκρανών», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ενημέρωση από την ουκρανική προεδρία. Σημείωσε ότι η Πολωνία και οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει αμφότερες την ετοιμότητά τους για να λάβουν τη σχετική απόφαση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ουάσινγκτον είχε απορρίψει την αιφνιδιαστική πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά MiG-29 σε αμερικανική βάση της Γερμανίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.

Πηγή: newsbeast.gr