Προειδοποίησε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία πρότεινε την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία, στην οποία να δοθούν τα μέσα για να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Στο μεταξύ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να ταπεινώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ αυτό να συμβεί.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2008 ως το 2012, δήλωσε ότι ένα τέτοιο σχέδιο -αν ποτέ επιτευχθεί- θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.

«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια τέτοια εξέλιξη», είπε σε μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη για να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών έναντι της Ρωσίας

Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στην Ευρώπη, όπου θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών αλλά και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Τους τελευταίους μήνες η Δύση ήταν ενωμένη. Ο πρόεδρος μεταβαίνει στην Ευρώπη για να τη διαβεβαιώσει ότι παραμένουμε ενωμένοι» και για να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Αύριο μέσα σε μία ημέρα ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες σε τρεις διεθνείς συνόδους: του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ.

«Νέες κυρώσεις»

Ο Μπάιντεν, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ευρώπη, θα συνεργαστεί «με τους συμμάχους μας για να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες» προκειμένου η Μόσχα να μην μπορέσει να τις παρακάμψει, επεσήμανε ο Σάλιβαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης «θα εξετάσει με τους συμμάχους τις μακροπρόθεσμες διευθετήσεις» σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, συνέχισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Παράλληλα θα ανακοινώσει «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» και θα παρουσιάσει «την επιπλέον αμερικανική συμβολή» στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία και την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων.

Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία έχει καταφύγει η πλειονότητα των εκατομμυρίων Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

Εκεί πρόκειται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, αλλά και με Ουκρανούς πρόσφυγες.

Τα χειρότερα έπονται

Μετά το πρώτο σοκ έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι τα χειρότερα έπονται: πρωτίστως για την Ουκρανία. Τη Δευτέρα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σχολιάσει ότι ο Πούτιν βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ τον έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» ο οποίος υιοθετεί ολοένα και πιο «βίαιες» και φονικές τακτικές εναντίον των αμάχων.

Εξάλλου ένας πόλεμος που διαρκεί θα αποτελέσει πρόκληση για την ενότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι Δυτικοί. Μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι δυτικές χώρες διαφωνούν για το αν θα πρέπει να επιβληθούν επιπλέον μέτρα στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Δυσκολίες υπάρχουν και στον στρατιωτικό τομέα. Κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική και την άμυνά τους, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες έχουν προσφέρει εξοπλισμό στην Ουκρανία. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς η Δύση θα μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω τον ουκρανικό στρατό;

Ο Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, για παράδειγμα με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ο άλλος στόχος του Αμερικανού προέδρου θα είναι να διασφαλίσει ότι οι Δυτικοί θα μιλούν «με μία φωνή» απέναντι στην Κίνα.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα του επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που θα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr