Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) το είπε καθαρά: οι άμαχοι μπορούν να φύγουν, μπορούν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, όμως οι στρατιωτικοί πρέπει να βγουν έξω και να καταθέσουν τα όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσία εγγυάται τις ζωές τους και ότι θα τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη εάν χρειάζονται, αλλά τίποτα περισσότερο, πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να τους επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ο κ. Πεσκόφ επέμεινε στο ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων για αυτό.

Νωρίτερα την Πέμπτη (28/4), ο Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και διαβεβαίωσε τον Ουκρανό πρόεδρο, ότι ο ΟΗΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να εκκενωθεί το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου έχουν εγκλωβιστεί Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ νέες δορυφορικές εικόνες του Azovstal δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρία Planet Labs LBC.

Πηγή: newsbeast.gr