Με τις μάχες να μαίνονται στα ανατολικά της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ουκρανοί δεν αποκλείουν ο πόλεμος να μπει σε νέα φάση και να υπάρξει εκ νέου εισβολή από τα σύνορα με την Λευκορωσία στον βορρά.

Ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ολέκσιι Ντανίλοφ, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διέταξε τις ουκρανικές δυνάμεις να είναι έτοιμες για τέτοιο ενδεχόμενο και έδωσε εντολή να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε τέσσερις περιοχές που θεωρούνται κομβικές. Ο Ντανίλοφ δεν αποκάλυψε ποια είναι αυτά τα τέσσερα σημεία «κλειδιά».

Η Ουκρανία απειλεί πως θα βάλει στο στόχαστρο γέφυρα στην Κριμαία

Η Ουκρανία φάνηκε χθες Πέμπτη (16/6) να απειλεί εκ νέου ότι θα βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες για την κατασκευή της.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο έκτασης 300 σελίδων το οποίο κατ’ αυτή περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του Ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον «στόχο υπ’ αριθμόν ένα» εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν. Εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα αυτή, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία, όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.

Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε δισεκατομμύρια. Συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα από το 2018.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα.

Η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ότι η απειλή του στρατηγού Μαρτσένκο αντίκειται προς την υπόσχεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να καταστραφούν στόχοι στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας.

Πηγή: newsbeast.gr