Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να διασωθούν τραυματίες πολεμιστές που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης, Azovstal, είναι πολύ δύσκολες. Πρόσθεσε πως το Κίεβο χρησιμοποιεί διαμεσολαβητές με μεγάλη επιρροή.

«Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο χαλυβουργίας στο λιμάνι της Μαριούπολης, το τελευταίο προπύργιο εκατοντάδων Ουκρανών υπερασπιστών σε μια πόλη που σχεδόν εξ ολοκλήρου, πλέον, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Η πολιορκία έχει κρατήσει παραπάνω από δύο μήνες», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης και συνέχισε:

«Επί του παρόντος», πρόσθεσε ο Ζελενσκι «βρίσκονται σε εξέλιξη περίπλοκες διαπραγματεύσεις πάνω στη δεύτερη φάση της αποστολής διάσωσης – την απομάκρυνση όσον είναι σοβαρά τραυματισμένοι, γιατροί. Μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Η Ουκρανία, πιστεύοντας πως δεν υπάρχει καμία στρατιωτική λύση σ’ αυτή την κατάσταση, πρότεινε να διασωθούν 38 από τους πιο βαριά τραυματισμένους πολεμιστές. Αν η Μόσχα επιτρέψει να γίνει η αποστολή εκκένωσης, τότε Κίεβο θα απελευθερώσει έναν αριθμό Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

«Φυσικά κάνουμε τα πάντα για να διασώσουμε και όλους τους υπόλοιπους, κάθε έναν από τους υπερασπιστές μας. Ήδη έχουμε εμπλέξει τους πάντες από όλο τον κόσμο, εκείνους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους πιο σημαντικούς διαμεσολαβητές με τη μεγαλύτερη επιρροή», τόνισε δίχως, πάντως, ν’ αποκαλύψει την ταυτότητα αυτών που προσπαθούν να δώσουν λύση.

Επιπλέον, τόνισε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει σχεδόν 27.000 στρατιώτες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ανέφερε πως οι Ουκρανοί κατέρριψαν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (13/5) το 200ό ρωσικό αεροσκάφος από την έναρξη της εισβολής, ενώ έχουν καταστραφεί και περίπου 3.000 οχήματα μεταξύ αυτών πολλά άρματα μάχης.

Υποστήριξε, επίσης «στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε για πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος, αλλά δεν θα έχει άλλη κατάληξη από την ήττα της Ρωσίας κι αυτό το ξέρουν. Οπότε γιατί τα κάνουν όλα αυτά, για να μείνει ένα άγαλμα του Λένιν όρθιο για λίγο καιρό παραπάνω στην Ουκρανία; Στο μεταξύ, κάνουμε τα πάντα για να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Να συντομεύσουμε την διάρκεια του πολέμου. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν εξαρτάται μονάχα από εμάς».

Κάλεσε, δε, τους πολιτικούς της Δύσης να σκεφτούν τα προβλήματα που θα προκαλούσε μια πιθανή επισιτιστική κρίση και πόσα παραπάνω χρήματα θα χρειάζονταν για να λυθούν αυτά σε αντίθεση με το να δοθεί τώρα βοήθεια στην Ουκρανία για να νικήσει τη Ρωσία το ταχύτερο δυνατό.

Πηγή: newsbeast.gr