Καθημερινά σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, με την ρωσική φάλαγγα να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις στα περίχωρα της πόλης, καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το bbc.com, ρωσική φάλαγγα που αποτελεί ένα μικρό μέρος από το κονβόι που έχει σταθμεύσει έξω από την ρωσική πρωτεύουσα, κατέλαβε το χωριό Ozera, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά. Από εκεί, έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις στα περίχωρα, ειδικά προς τα δυτικά με τους Ρώσους να έχουν καταλάβει αρκετά εδάφη. Παράλληλα, ρωσικός στρατός καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά του Κιέβου, με στόχο να δημιουργήσει έναν άμεσο διάδρομο επικοινωνίας με τα ρωσικά σύνορα.

Το χωριό Ozera, όπου βρίσκεται ρωσικός στρατός

Επιπλέον, το bbc.com επικαλείται τον Δρ Jack Watling, του Royal United Services Institute, ο οποίος αναφέρει πως «η κίνηση γύρω από το Κίεβο υποδηλώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για μια πολιορκία του Κιέβου αντί για μια πλήρη επίθεση».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitali Klitschko, ο μισός πληθυσμός της πόλης των περίπου τριών εκατομμυρίων έχει ήδη εγκαταλείψει την περιοχή. «Το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο. Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου έχει οχυρωθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, όσοι πολίτες δεν έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, συνδράμουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην άμυνα της πόλης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρειαστεί να πολεμήσουν στη πρώτη γραμμή, ενώ βοηθούν στη κατασκευή οχυρωματικών έργων.

Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχει η Ρωσία. Με κόκκινες διακεκομμένες γραμμές, τα εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα ο ρωσικός
στρατός

«Η Ρωσία στέλνει Σύρους μισθοφόρους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε νέα διάσταση για την πίεση που ασκείται στο Κίεβο από την Ρωσία, καθώς μέσω μηνύματος στο Facebook, ισχυρίστηκε ότι αποστέλλονται Σύροι μισθοφόροι.

«Είμαστε ήδη στο δρόμο για τη νίκη», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να πούμε πόσες μέρες έχουμε ακόμα για να ελευθερώσουμε ουκρανική γη. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε. Διότι έχουμε ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή».

Δεν αποκλείεται να συναντηθούν Πούτιν και Ζελένσκι

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθούν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρκεί η συνάντησή τους να έχει προετοιμαστεί ώστε να παράξει αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα μιας συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι. Στη θεωρία, είναι πράγματι πιθανό» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Φωτογραφία αρχείου από συνάντηση των δύο προέδρων στη Γαλλία το 2019

Ωστόσο, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ο Πεσκόφ τόνισε, σύμφωνα με το TASS, ότι «πρώτα πρέπει οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά τους και να διασφαλίσουν ότι οι δύο πρόεδροι δεν θα συναντηθούν για τους τύπους αλλά προκειμένου να βγει κάποιο αποτέλεσμα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστικό, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των Ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» κατέληξε ο Πεσκόφ.

Πηγή: newsbeast.gr