Ένας «ομαδικός τάφος» ανακαλύφθηκε στο Ιζιούμ, την πόλη που ανακατέλαβε προ ημερών ο ουκρανικός στρατός από τους Ρώσους εισβολείς στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟυκρανίαςΒολοντίμιρ Ζελένσκι, αργά το βράδυ της Πέμπτης (15/9) στο καθιερωμένο νυχτερινό διάγγελμά του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 440 σορούς

Ο Ζελένσκι υποστήριξε, επικαλούμενος βίντεο από Ρώσους, ότι στον ομαδικό τάφο που αποκαλύφθηκε και στον οποίο εκτιμάται ότι θάφτηκαν 440 σοροί, βρίσκονται περισσότεροι από 25 στρατιώτες.

«Η Ρωσία αφήνει παντού πίσω της θάνατο και πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε o Ουκρανός πρόεδρος. «Για μήνες ο τρόμος, η βία, τα βασανιστήρια και οι μαζικές δολοφονίες κυριαρχούσαν στα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter στα αγγλικά, πάνω από μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένα δάσος, με το λασπωμένο έδαφος να είναι σπαρμένο με ξύλινους σταυρούς.

«Θέλει κάποιος άλλος να “παγώσει τον πόλεμο” αντί να αποστείλει τεθωρακισμένα; Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τον κόσμο μόνο του με το Κακό».

Στο συγκλονιστικό βίντεο από το Associated Press έχει καταγραφεί η φρίκη με τον ομαδικό τάφο με τους σταυρούς αντί για ονόματα απλά να αναφέρουν αριθμούς. «Αυτοί οι σταυροί είναι άνθρωποι που σκοτώθηκαν. Στη συνέχεια τους έθαψαν εδώ» είπε ο Κοτένκο με κατοίκους του Ιζιούμ να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.

Δημοσιογράφοι του Associated Press που επισκέφθηκαν τον τόπο ταφής την Πέμπτη μέτρησαν εκατοντάδες τάφους ανάμεσα στα δέντρα, με απλούς ξύλινους σταυρούς – οι περισσότεροι αριθμημένοι. Υπήρχε επίσης τουλάχιστον ένας ομαδικός τάφος, με έναν δείκτη που έλεγε ότι περιείχε τα πτώματα 17 Ουκρανών στρατιωτών.

Μετά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου, το επόμενο βήμα θα είναι η εκταφή των σορών και η εξέταση του DNA τους προκειμένου να υπάρξει ταυτοποίηση των θυμάτων.

Πηγή: newsbeast.gr