Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι δρόμοι της Μπούσα κατά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων γέμισαν με πτώματα.

«Τρεις από αυτούς είναι πεσμένοι δίπλα στα ποδήλατά τους μετά την τελευταία τους βόλτα, ενώ άλλοι έχουν πέσει δίπλα σε αυτοκίνητα τρυπημένα από τις με σφαίρες με θρυμματισμένα τζάμια», σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασαν στην πόλη, η οποία είναι αποκλεισμένη εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος της Μπούσα, Ανατόλι Φεντορούκ, ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 άμαχοι, νεκροί πλέον πολίτες είχαν δεχτεί απάνθρωπη μεταχείριση στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. «Τα πτώματα των εκτελεσθέντων εξακολουθούν να κείτονται την οδό Γιαμπλούσκα της Μπούσα. Τα χέρια τους είναι δεμένα πίσω από την πλάτη τους με λευκά πανιά, πυροβολήθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι είδους ανομία διαπράχθηκε», είπε ο Φεντορούκ στο Reuters το Σάββατο.

Ένας κάτοικος της Μπούσα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press: «Αυτοί οι άνθρωποι απλώς περπατούσαν και (οι Ρώσοι στρατιώτες) τους πυροβόλησαν χωρίς κανένα λόγο. Στη διπλανή γειτονιά, τη Στεκόλκα, ήταν ακόμα χειρότερα. Πυροβολούσαν χωρίς καν να κάνουν ερωτήσεις».

Για «σφαγή» κάνει λόγο ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δηλώνει σοκαρισμένος από τις φρικαλεότητες που κάνει ο ρωσικός στρατός στην περιοχή του Κιέβου και κάνει λόγο για «σφαγή της Μπούσα».

Καταγγελίες από τη Μεγάλη Βρετανία για «θηριωδίες»

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες αξιωματούχους της Δύσης που αντέδρασαν στις εικόνες και τις ιστορίες που κυκλοφόρησαν σήμερα από την Μπούσα. Σε δήλωσή της, η Τρας είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει αυξανόμενα στοιχεία για φρικτές ενέργειες από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούσα και τόνισε ότι οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να καλύψει τη συμμετοχή της σε αυτές τις φρικαλεότητες μέσω κυνικής παραπληροφόρησης και θα διασφαλίσουμε ότι η αλήθεια για τις ρωσικές ενέργειες θα έρθει. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου οι υπεύθυνοι για τις φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών διοικητών και ατόμων του καθεστώτος Πούτιν, αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Πηγή: newsbeast.gr