Στον τομέα της ενέργειας θα φανεί -μεταξύ άλλων- ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία, που μαίνεται για Πέμπτη ημέρα σήμερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ο υπουργός εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5% ενώ τέλος, οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και στις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.

«Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ζητήσει δια του αρμοδίου υπουργού Κώστα Σκρέκα, και θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση στην ΕΕ τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, πάντως, ότι η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτή την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το swift θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

Ανέφερε, τέλος, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: newsbeast.gr