Το τελευταίο 24ωρο (3/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 515 Ουκρανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Περίπου 624.500 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και 90.329 στη Σλοβακία.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα ανακοινώθηκε πως εισήλθαν:

  • Από τον Προμαχώνα: 430
  • Από Ευζώνους: 5
  • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18
  • Στο αεροδρόμιο « Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα συνολικά 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό Open, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας και διευκολύνουμε όλους τους Ουκρανούς πολίτες που έρχονται. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός τους και να έχουμε σοβαρές προσφυγικές ροές. Μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι περιορισμένος. Έχουμε πλήρη και οργανωμένη εικόνα. Κρατάμε τα πάντα, όλα τα στοιχεία, ώστε να κάνουμε πράξη και την ασφάλεια της Ελλάδας. Γιατί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που οργανώνει τις κατάλληλες δομές φιλοξενίας εφόσον χρειαστούν. Συνδυάζουμε τον ανθρωπισμό με τα μέτρα ασφαλείας της πατρίδας μας».

Περίπου 624.500 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν εισέλθει στην Πολωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία

Περίπου 624.500 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι χθες περίπου 99.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα και ότι σήμερα μέχρι τις 0800 GMT είχαν εισέλθει 25.200.

Παράλληλα, η Σλοβακία έχει καταγράψει 90.329 ανθρώπους που πέρασαν το σύνορό της από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το προηγούμενο 24ωρο μέχρι σήμερα το πρωί 11.279 άνθρωποι είχαν περάσει από την Ουκρανία στη Σλοβακία, παρόμοιος δηλαδή αριθμός με τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχοινάς: Το βάρος του προσφυγικού θα το σηκώσουμε όλοι μαζί

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος βρίσκεται στα ουγγρο-ουκρανικά σύνορα.

Ο κ. Σχοινάς μίλησε για μια «άνευ προηγουμένου απάντηση» από την πλευρά της ΕΕ, τόσο όσον αφορά στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας όσο και αναφορικά με την «ευρωπαϊκή ενότητα».

Επίσης σημείωσε ότι ο «ουγγρικός λαός άνοιξε την πόρτα με γενναιοδωρία σε όσους διαφεύγουν από τον φρικτό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία».

«Εχθές και οι 27 υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στην πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος γενικής προστασίας στην ΕΕ σε όλους όσοι διαφεύγουν από τη σύγκρουση» επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τονίζοντας ότι «το βάρος θα σηκώσουμε όλοι μαζί».

Πηγή: newsbeast.gr