Συνολικά 4.676 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Telegram ότι μεταξύ αυτών ήταν 1.205 κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.

«Η Ρωσία απαγάγει παιδιά»

Στο μεταξύ, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας κατήγγειλε πως η Ρωσία έχει απαγάγει παιδιά από τις κατεχόμενες και πολιορκημένες περιοχές της χώρας.

«Η Ρωσία κάνει μαζικές απαγωγές παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές, τα οποία έπειτα μεταφέρονται παράνομα στη Ρωσία. Η Δούμα επιταχύνει νομοθετική πράξη ώστε να “υιοθετηθούν” από ρωσικές οικογένειες», ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας (HCR), περισσότερα από 4,3 εκατ. άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η HCR υπολογίζει πως υπάρχουν 4.319.494 Ουκρανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων το 90% είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Επίσης, ο ΟΗΕ εκτιμά σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη. Συνολικά λοιπόν, είναι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φτάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο.

Πηγή: newsbeast.gr