Στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, με το Κίεβο να παραθέτει 5 βασικά αιτήματα στη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού φέρεται ότι έχουν διαρρεύσει τα βασικά σημεία της ουκρανικής πρότασης, σύμφωνα με τα οποία το Κίεβο προτίθεται να γίνει ουδέτερο κράτος και χωρίς πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, ζητάει εγγυήσεις ειρήνης από την μεριά της Ρωσίας και διάλογο για τις ρωσόφωνες περιοχές στο Ντονμπάς, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν σε δημοψήφισμα από τον ουκρανικό λαό.

Αναλυτικά τα 5 ουκρανικά αιτήματα που φέρεται να έχουν διαρρεύσει:

1. Οι εγγυητές θα επέμβουν εάν η Ρωσία επιτεθεί μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων. Μπορεί να παρέχουν όπλα ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία

2. Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία γίνεται αδέσμευτο, μη πυρηνικό κράτος, χωρίς ξένες βάσεις αλλά μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.

3. Ουκρανία και Ρωσία θα συζητήσουν το καθεστώς της Κριμαίας για τα επόμενα 15 χρόνια. Η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει το ζήτημα

4. Πούτιν, Ζελένσκι θα συζητήσουν προσωπικά τη διαμάχη του Ντονμπάς.

5. Η Ουκρανία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Εάν ο κόσμος το εγκρίνει, τότε οι εγγυητές θα το περάσουν από τα μεμονωμένα κοινοβούλιά τους

Πλέον, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότιυπάρχει λόγος συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ενώ ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και σημείωσε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Πηγή: newsbeast.gr