Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει περάσει σε νέα φάση, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως περιμένουν «εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» το προσεχές διάστημα μιας και ο ρωσικός στρατός έχει «ήδη συγκεντρώσει δυνάμεις για μια μεγάλη επίθεση στο ανατολικό τμήμα» της χώρας, που αποτελεί προτεραιότητα της Μόσχας.

«Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες», προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Telegram, καλώντας τους Ουκρανούς να επιδείξουν «σθένος και ενότητα» έπειτα από δύο και πλέον μήνες σύγκρουσης με τη Ρωσία.

«Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».

Όπως δήλωσε, ο ρωσικός στρατός «που έχει ήδη επίγνωση της στρατηγικής του ήττας, θα προσπαθήσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεινά» στους Ουκρανούς στρατιώτες, τους οποίους ο Ρέζνικοφ προέτρεψε να «κρατήσουν γερά».

Νωρίτερα σήμερα, ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε μια προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και εντός του Ντονμπάς.

Στις 18 Απριλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του ανατολικού τμήματος της χώρας, ένα μέρος του οποίου τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014 και το οποίο αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό στόχο της Μόσχας.

«Η εφαρμογή των συμφωνιών (με ξένες χώρες), η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής παίρνουν κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ, εκφράζοντας ικανοποίηση ωστόσο ότι «η βοήθεια στην Ουκρανία θα αυξηθεί» εντός των προσεχών ημερών, όπως είπε.

Η ηγεσία της Ουκρανίας ζητούσε συνεχώς το προηγούμενο διάστημα να αυξηθεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους Ρώσους στα ανατολικά και στα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις δραστηριότητές τους το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: newsbeast.gr