Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και θα υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Κίριλο Σεβτσένκο. Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς».

Η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη δήλωσή της ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ως το τέλος του 2022 και θα εξετάσει την απαγόρευση ρωσικού φυσικού αερίου ακολουθώντας άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Είμαστε τυχεροί στη Βρετανία που δεν αγοράζουμε αναλογικά πάρα πολύ ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και επίσης παράγουμε το δικό μας, άρα θα το αυξήσουμε αυτό επίσης», πρόσθεσε ο Σαπς στο Sky News.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να καταρτίσει νέα στρατηγική ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις από την αύξηση κατά 54% των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Απρίλιο και υψηλότερες τιμές στις αντλίες βενζίνης.

Ωστόσο ο Σαπς σημείωσε ότι πιστεύει πως οι Βρετανοί θα δεχθούν το οικονομικό κόστος της απαγόρευσης.

«Μολονότι αυτό θα οδηγήσει βεβαίως σε κάποιες υψηλότερες τιμές ενέργειας -αν και μάλλον το έχουμε ήδη δει αυτό, συμβαίνει ήδη- ο βρετανικός λαός δεν προτίθεται να μας δει να χρηματοδοτούμε τον φοβερό πόλεμο του Πούτιν», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών.

Πηγή: newsbeast.gr