«Οικονομικό πόλεμο» που κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ στη Ρωσία κατήγγειλε σήμερα το Κρεμλίνο. Προηγήθηκε η ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ενός εμπάργκο στις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, μεταξύ άλλων κυρώσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και διεξάγουν αυτό τον πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μαζικές οικονομικές κυρώσεις έχουν υιοθετηθεί από πολυάριθμες χώρες, κυρίως δυτικές, κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή ρώσων στρατιωτών πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων ενώ η Ευρώπη είναι πιο απρόθυμη να πλήξει έναν τομέα από τον οποίο έχει μεγάλη εξάρτηση.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια για το ουκρανικό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου»

Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη σήμερα ότι η Ρωσία θεωρεί πως οι καταγγελίες της ότι η Ουκρανία είχε στρατιωτικά βιολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος είναι ανάγκη να γνωρίζει την αλήθεια.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει νωρίτερα από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί υποστήριζαν αυτό που η Μόσχα περιγράφει ως ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Η κατηγορία απορρίπτεται από το Κίεβο και το Πεντάγωνο.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε επίσης σήμερα την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει μαχητικά αεροπλάνα της MiG-29 στους Αμερικανούς για να τα στείλουν στη συνέχεια στο Κίεβο, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο διάβημα θα δημιουργούσε ένα «εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο».

«Είναι ένα πολύ ανεπιθύμητο και εν δυνάμει επικίνδυνο σενάριο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο IEA θα εκπονήσει σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου

Εισβολή στην Ουκρανία: Εκτόξευση τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και δημητριακά

Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών καυσίμων και θα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την άμεση μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού.

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγών αργού, στην Ουκρανία και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, εντείνοντας τους φόβους για διατάραξη της τροφοδοσίας στην αγορά.

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το αέριο, θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για το πώς να μειωθεί άμεσα το πετρέλαιο», δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στο Παρίσι, ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και άλλες ενεργειακές εισαγωγές.

Τα κράτη-μέλη του IEA συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου για να αντισταθμιστεί η διατάραξη στην τροφοδοσία ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπιρόλ χαρακτήρισε τα 60 εκατ. βαρέλια «αρχική απάντηση», προσθέτοντας: «Είναι μόνο το 4% των αποθεμάτων μας. Εάν υπάρχει ανάγκη, εάν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις μας, μπορούμε να φέρουμε περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, ως μέρος της απάντησης αυτής».

Πηγή: newsbeast.gr