Με την συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στο καθιερωμένο νυχτερινό του διάγγελμα πως ως τώρα έχουν επιβιώσει χάρη στη γενναιότητα των μαχητών που δίνουν τις ζωές τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Ο Ουκρανός ηγέτης επανέλαβε πως η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει κρίσιμη. «Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι πάρα πολύ δύσκολη», τόνισε και συνέχισε: «Για είμαι ακριβής, ο ρωσικός στρατός έχει ρίξει στις μάχες εκεί όλη του τη δύναμη. Η Λίμαν, η Πόπασνα, η Σεβεροντονέτσκ, η Σλογιάνσκ… Οι εισβολείς θέλουν να καταστρέψουν τα πάντα εκεί». Ανέφερε πως η χώρα του στέκεται ακόμη… όρθια «χάρις στα δεκάδες χιλιάδες δείγματα γενναιότητας όλων εκείνων που υπερασπίζονται το έθνος μας. Και στη ζωή δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών ανδρών και γυναικών που έχουν σκοτώσει οι εισβολείς». Ο Ζελένσκι, σημείωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περίπου 30.000 Ρώσους στρατιώτες και ανέφερε πως μέσα στους στόχους της χώρας του είναι η απελυθέρωση όλων των κατεχόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Τα όπλα και η επένδυση

Ακολούθως μίλησε ξανά για την ανάγκη που έχει η χώρα του για νέο εξοπλισμό. «Είμαι ευγνώμων σε όσους εταίρους μας βοηθούν, αλλά είναι αναγκαία η τροφοδοσία της Ουκρανίας με βαρύ εξοπλισμό – MLRS, άρματα μάχης κι άλλα όπλα – είναι η καλύτερη επένδυση προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στον κόσμο και για να αποφευχθούν οι πολλές και σοβαρές κρίσεις που σχεδιάζει η Ρωσία ή που ήδη έχει προκαλέσει», δήλωσε.

Υποστήριξε, δε, πως: «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα λάβει αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας μετά το τέλος του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, η διεθνής συμβουλευτική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Αντρίι Γέρμακ και του πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Αυτό το γκρουπ απαρτίζεται από ειδικούς στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της διπλωματίας. Η αποστολή τους είναι να αναπτύξουν ένα φορμάτ εγγυήσεων που θα δουλέψει πραγματικά κι όχι για μερικούς μήνες, αλλά για ολόκληρη τη ζωή πολλών γενεών Ουκρανών».

Πηγή: newsbeast.gr