Το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ κατήγγειλε χθες Δευτέρα (11/4) ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες, ανέφερε το τάγμα των Ουκρανών μέσω Telegram χθες. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης, κατά την ίδια πηγή.

Ο ηγέτης του Τάγματος Αζόφ, Αντρίι Μπιλέτσκι, υποστήριξε πως τουλάχιστον τρεις άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα χημικού δηλητηριασμού, σύμφωνα με την ουκρανική «The Kyiv Independent». Πρόσθεσε πως για την ώρα δεν υπάρχουν «καταστροφικές συνέπειες» για την υγεία τους.

Το δημόσιο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από επίσημες κυβερνητικές πηγές. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Ο σύμβουλός του Ολέκσιι Αρεστόβιτς, ανέφερε πως εξετάζουν τις αναφορές. Νωρίτερα, μια Ουκρανή βουλευτής έκανε την καταγγελία πως «κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκαν» χημικά όπλα.

Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις ερίζουν ότι η πιθανότητα η Ρωσία να κάνει χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο είναι «πολύ υψηλή».

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, ενώ από τη μεριά της η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, τόνισε πως προσπαθούν να εξακριβώσουν τις λεπτομέρειες.

Πηγή: newsbeast.gr