Η ουκρανική αντεπίθεση είναι γεγονός με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει σε νέα φάση και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το Κίεβο ανακατέλαβε σε σύντομο διάστημα περισσότερα εδάφη αναλογικά σε σχέση με την Ρωσία από όταν ξεκίνησε η εισβολή.

Συγκεκριμένα, οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν ανακαταλάβει πάνω από 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προς τον Βορρά, στα εδάφη που βρίσκονταν προς το Χάρκοβο. Μάλιστα, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κομβικό σημείο, καθώς το αεροδρόμιο του Χαρκόβου τροφοδοτούσε με πολεμοφόδια τον ουκρανικό στρατό, ενώ από τα βόρεια εδάφη περνούν τα ρωσικά πολεμοφόδια που αποστέλλονται στο Νότο.

Παράλληλα, η ουκρανική ενημέρωση αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παραδίδονται και αρνούνται να πολεμήσουν, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί. Παρόλα αυτά, ακόμα και από την Μόσχα αναγνωρίζεται ως πρόβλημα το χαμηλό ηθικό του στρατού της, καθώς παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για νίκη, η κατάσταση θυμίζει την σοβιετική εκστρατεία στο Αφγανιστάν.

Οι nytimes.com όμως αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει νέα επιστράτευση και ότι θα συνεχίσουν να μάχονται τα στρατεύματα που έχουν ήδη αποσταλεί.

Πώς η Ουκρανία ανέκτησε έδαφος

Μέχρι στιγμής, μπορεί να υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για τις απώλειες της εκάστοτε πλευράς στο πόλεμο της Ουκρανίας, όμως είναι γεγονός ότι η Ουκρανική αντεπίθεση απέδωσε.

Οι New York Times αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στην παγίδα που έστησε ο ουκρανικός στρατός σε συνεργασία με αξιωματούχους των ΗΠΑ, όμως δεν είναι βέβαιο αν θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια ουκρανική αντεπίθεση στο Νότο ήταν αδύνατη, κάτι που ήξερε τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα. Έτσι, ο ουκρανικός στρατός αποφάσισε να επιτεθεί κυριολεκτικά τελευταία στιγμή πριν χαλάσει ο καιρός, όχι όμως στα Νότια που γίνονται μάχες, αλλά στο Βορρά, όπου βρίσκονται οι γραμμές τροφοδοσίας του ρωσικού στρατού και όπου η κατάσταση είχε ηρεμήσει από πλευράς ουκρανικής πίεσης.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, κατελήφθησαν γρήγορα εδάφη, παρόλα αυτά, οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσουν να κρατηθούν, καθώς η Μόσχα καλείται να πάρει γρήγορα αποφάσεις, δεδομένου κυρίως του οικονομικού πολέμου που δέχεται.

Πηγή: newsbeast.gr