Μία νέα τάση έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και περισσότερους ανά τον κόσμο. Πολίτες πληρώνουν για καταλύματα στην Ουκρανία μέσω Airbnb, παρόλο που δεν έχουν πρόθεση να εμφανιστούν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο που μαίνειται.

Ένα ζευγάρι ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία μιας διαδικτυακής αλληλεπίδρασης, στην οποία έγραψε: «Η γυναίκα μου και εγώ μόλις κλείσαμε το διαμέρισμά σας για μία εβδομάδα, αλλά φυσικά δεν θα το επισκεφτούμε. Αυτό είναι μόνο για να μπορείτε να λάβετε κάποια χρήματα.»

Η ιδέα τράβηξε γρήγορα την προσοχή στο Διαδίκτυο και η Airbnb είπε ότι «παραιτείται από όλες τις χρεώσεις επισκεπτών και οικοδεσπότη για όλες τις κρατήσεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή».

Οι Ουκρανοί που επωφελήθηκαν από την ιδέα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους, αλλά άλλοι πρότειναν ότι η ιδέα ήταν «άστοχη», καθώς όσοι έχουν επιπλέον περιουσία είναι απίθανο να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επίσης κάποιοι χρήστες κατηγόρησαν την εταιρεία ότι «είναι ο λόγος που εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο εκτοπίζονται από τα σπίτια τους και τις γειτονιές τους».

Δωρεάν βραχυπρόθεσμες διαμονές σε έως και 100.000 άτομα

Εν τω μεταξύ, η Airbnb δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προσφέρει δωρεάν βραχυπρόθεσμες διαμονές σε έως και 100.000 άτομα που εγκαταλείπουν τη ρωσική εισβολή.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ανέφερε σε δήλωση ότι «έστειλε επιστολές σε ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τους ηγέτες της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, προσφέροντας υποστήριξη για την υποδοχή προσφύγων εντός των συνόρων τους».

«Ενώ η Airbnb.org (η μη κερδοσκοπική οργάνωση της εταιρείας) δεσμεύεται να διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη στέγαση έως και 100.000 προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, θα συνεργαστεί στενά με τις κυβερνήσεις για να υποστηρίξει καλύτερα τις συγκεκριμένες ανάγκες σε κάθε χώρα, μεταξύ άλλων παρέχοντας παραμονές μακράς διάρκειας».

Τα καταλύματα θα χρηματοδοτηθούν από την εταιρεία, δωρητές σε ένα ταμείο Airbnb για πρόσφυγες και οικοδεσπότες, ανέφερε.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, ανέφερε ο ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία της Airbnb απηχεί τη βοήθεια που προσφέρθηκε τον περασμένο Αύγουστο στους Αφγανούς που τράπηκαν σε φυγή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Αρκετές άλλες εταιρείες έχουν προσφέρει επίσης υποστήριξη σε επιχειρήσεις και καταναλωτές στην Ουκρανία, με τον διαδικτυακό λιανοπωλητή χειροτεχνίας Etsy Inc να παραιτείται από υπόλοιπα περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλουν οι πωλητές στη χώρα.

Η Verizon Communications Inc είπε ότι θα απαλλάξει τις χρεώσεις κλήσεων προς την Ουκρανία για ορισμένους πελάτες, ενώ η βρετανική Virgin Media O2 έχει αφαιρέσει τις χρεώσεις για τη χρήση δεδομένων στην Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr