Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στη Χουλιάκα, στο νότιο Περού, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης, στην περιφέρεια Πούνο, η οποία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των διαδηλώσεων και των ταραχών μετά την παύση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου.

Οι διαδηλωτές, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, να αποφυλακιστεί ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Δύο από τα θύματα ήταν έφηβοι, σύμφωνα με το Reuters ενώ 38 τραυματίες έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Διαδηλώσεις στο Περού
A police officer tries to take away a makeshift shield from a demonstrator during a protest against President Dina Boluarte’s government and Congress, in Arequipa, Peru, Wednesday, Jan. 4, 2023. Wednesday marks the resumption of protests against Boluarte that followed the ouster of her predecessor, Pedro Castillo, after he tried to dissolve Congress. (AP Photo/Fredy Salcedo)

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Νιβάρδο Ενρίκες Βαριάλες, συντονιστής του γραφείου του Συνηγόρου στη Χουλιάκα, έκανε λόγο για «εννιά νεκρούς στο νεκροτομείο» της πόλης.

Η περιοχή Πούνο, που γειτονεύει με τη Βολιβία, έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Έχει προκηρυχθεί εκεί γενική απεργία επ’ αόριστον από την 4η Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε δήλωσε χθες πως δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των διαδηλωτών, επισήμανε πως το μόνο που ήταν εντός των δυνάμεών της, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ήδη προωθήθηκε και κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις πως αναζητούν πρόσχημα για να συνεχίσουν να προκαλούν «χάος» στη χώρα.

Αφότου εκδηλώθηκε η νέα πολιτική κρίση στο Περού, τον Δεκέμβριο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 34 άνθρωποι.

Πηγή: newsbeast.gr