Διακυβέρνηση και προσδοκίες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα

Διακυβέρνηση και προσδοκίες πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα

Με τις ημέρες να μετράνε αντίστροφα για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, που μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τη συνέχεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Αθήνα φαίνεται να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι, παρόλο που οι δύο ΥΠΕΞ έλαβαν εντολή στην Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο να εξετάσουν τη δυνατότητα εύρεσης κοινού εδάφους για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, βρισκόμαστε ακόμη σε προκριματικό στάδιο.

Η ελληνική διπλωματία εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία όλων των ενδεχόμενων σεναρίων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση θα μπορούσε να έχει δύο δυνατές εξελίξεις. Η πρώτη, αν και πιο απίθανη, θα ήταν να θεωρηθεί ιστορική, εφόσον υπάρξει κοινό έδαφος για την οριοθέτηση. Αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία αποδεχθεί να συζητήσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο τις μοναδικές διαφορές που αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Αν η συνάντηση δεν αποδώσει, η Τουρκία είναι πιθανό να προβάλλει επιπλέον διεκδικήσεις, οι οποίες αποτελούν κόκκινες γραμμές για την ελληνική πλευρά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή του διαλόγου, ώστε οι δύο χώρες να συνεχίσουν να διατηρούν τους διαύλους επικοινωνίας με θέματα χαμηλής ατζέντας.

Σημαντικό είναι ότι η συνάντηση δεν θα προσφέρει συγκεκριμένα ναυτικά μίλια, ακόμα και αν υπάρξει ένα θετικό κλίμα. Στη συνάντηση της Αθήνας, οι χάρτες δεν θα ανοίξουν, καθώς οι δύο πλευρές δείχνουν να μην έχουν σημαντικά περιθώρια για πρόοδο.

Η κατάσταση περαιτέρω περιπλέκεται από τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν και του Φιντάν, που αναφερόμενοι σε «ολιστική προσέγγιση στο Αιγαίο» και την ύπαρξη «συνόλου προβλημάτων» μεταξύ των δύο χωρών, δεν ενισχύουν τη διάθεση για διαβούλευση σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Οι πρόσφατες ανεύρετες τουρκικές αντι-NAVTEX, που αντέτειναν έρευνες ελληνικού σκάφους, προσθέτουν ακόμη περισσότερη πίεση προ της συνάντησης.

Η έκβαση της επερχόμενης συνάντησης θα επηρεάσει και την ατζέντα της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα καθώς καθορίζει το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Οι τρεις πυλώνες της διαπραγμάτευσης – Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης – αναμένονται να προσδιοριστούν επίσης στη συνάντηση.

Πηγή: tanea.gr

More From Author

Τραγωδία στη Λειψία με θανάσιμο τραυματισμό 7χρονης από την αδελφή της

Τραγωδία στη Λειψία με θανάσιμο τραυματισμό 7χρονης από την αδελφή της

Η Επίσκεψη του Γερμανού Προεδρου Σταϊνμάγερ στην Ελλάδα και οι Σχέσεις των Δύο Χωρών

Η Επίσκεψη του Γερμανού Προεδρου Σταϊνμάγερ στην Ελλάδα και οι Σχέσεις των Δύο Χωρών