Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου των ηγετών τους αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους στο μεταναστευτικό. Οι ηγέτες συζήτησαν την επιτάχυνση και αύξηση των επιστροφών μεταναστών, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει έναν νέο νόμο. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε σε δράσεις που θα χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της πολιτικής θεωρήσεων.
Μια ανησυχητική στατιστική που αναδείχθηκε είναι ότι μόνο το 20% των 484.000 πολιτών τρίτων χωρών που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ το 2022, επέστρεψε στις πατρίδες τους. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε πως εργάζονται για τη βελτίωση αυτού του ποσοστού, προαναγγέλλοντας τη σύνταξη νέας νομοθεσίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν επίσης υποστήριξη στην Πολωνία για την αναστολή προσωρινά της αποδοχής αιτήσεων ασύλου, λόγω της πίεσης από πρόσφυγες που προέρχονται από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Αν και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν την απόφαση αυτή ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Φον Ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε την απόφαση ως νόμιμη, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για αντίκτυπο μιας υβριδικής επίθεσης.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Υποστήριξε την ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο ανθρώπων.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Αλβανία θα δέχεται μέχρι 36.000 μετανάστες ετησίως για πέντε χρόνια, με τις διαδικασίες να διεξάγονται σε δύο κέντρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό κινείται πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκού πλαισίου για επιστροφές μεταναστών.
Η κατάσταση στο μεταναστευτικό αναμένεται να συζητηθεί ξανά τόσο στην άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστης τον Νοέμβριο όσο και στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται να περάσουν σε συγκεκριμένες δράσεις. Πηγή: tanea.gr