Ο ιερός χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαίνεται ότι έχει ταυτοποιηθεί από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι ερευνητές εξετάζουν τον Βασιλικό Τύμβο ΙΙ στη Βεργίνα, όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα που ίσως ανήκαν στον διάσημο στρατηλάτη.
Μέσα σε έναν από τους βασιλικούς τάφους, που συνδέονται εδώ και καιρό με την οικογένεια του Αλεξάνδρου, βρέθηκε ένα κομμάτι μωβ υφάσματος, γνωστό ως σάραπις, που έχει προέλευση από την Περσία. Το ύφασμα, φτιαγμένο από σπάνιο βαμβάκι και βαμμένο με το εμβληματικό μωβ χρώμα της Τυριανής, περιείχε και χουντίτη, ένα λαμπερό ορυκτό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο χιτώνας συνδέεται με απεικονίσεις στον τάφο, στις οποίες ένας κυνηγός φορά παρόμοιο μωβ χιτώνα. Οι ανακαλύψεις αυτές ενισχύουν τη θεωρία ότι το ευρήμα αυτό σχετίζεται με προσωπικά αντικείμενα του Αλεξάνδρου, τα οποία κληρονόμησε ο Φίλιππος Γ’ μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.
Η ανακάλυψη προκάλεσε αναθεώρηση σχετικά με τον τάφο, ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκε στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, αλλά νέες ανακαλύψεις υποδεικνύουν ότι μπορεί να ανήκε στον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου. Σε προγενέστερες ανασκαφές από τον Έλληνα αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο το 1977, είχαν αποκαλυφθεί τέσσερις αρχαίοι τάφοι που αμφισβητούσαν τη σύνδεση αυτή.
Από τον Ιούνιο του 2022, οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του Τύμβου, και οι πρόσφατες ανακαλύψεις ενισχύουν την υπόθεση ότι τα ευρήματα σχετίζονται άμεσα με τον πιο εμβληματικό στρατηγό της αρχαίας Ελλάδας. Η αναζήτηση του χαμένου τάφου του Αλέξανδρου και των αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή του παραμένει ενεργή.
Πηγή: tanea.gr