Η Πορτογαλία αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς κατέγραψε τον θερμόμετρο Μάιο από το 1931, καθώς η μέση τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν 25,87 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή «η υψηλότερη από το 1931», ημερομηνία κατά την οποία άρχισαν να συλλέγονται συγκρίσιμα στοιχεία.

«Ήταν ο θερμότερος μήνας των τελευταίων 92 χρόνων», ανακοίνωσε το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA) και πρόσθεσε ότι η ποσότητα της βροχόπτωσης τον Μάιο ήταν επίσης «πολύ χαμηλότερη από τη φυσιολογική τιμή» για την περίοδο 1971-2000, που αντιστοιχεί μόλις στο 13% του μέσου όρου.

Συνεπώς, το IPMA διαπίστωσε «πολύ σημαντική αύξηση» των περιοχών που αντιμετωπίζουν «σοβαρή ξηρασία», η οποία στο εξής αφορά το 97,1% του εδάφους έναντι 4,3% στα τέλη Απριλίου.

Στα τέλη Μαΐου, το 1,4% της χώρας αντιμετώπιζε ήδη πολύ σοβαρή κατάσταση «ακραίας ξηρασίας».

«Αυτό το έλλειμμα βροχοπτώσεων που παρατηρούμε ακολουθεί την τάση των τελευταίων 20 ετών, που σηματοδοτήθηκαν από συχνότερες περιόδους ξηρασίας συνεπεία της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βάντα Πίρες, κλιματολόγος στο IPMA.

«Ανησυχητικό» καλοκαίρι

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες είναι σαφής δείκτης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και αυτά τα κύματα καύσωνα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, να επιμηκυνθούν και να ενισχυθούν.

Στην Πορτογαλία, έπειτα από έναν χειμώνα που ήταν ήδη ο τέταρτος θερμότερος και ο πέμπτος πιο ξηρός μετά το 1931, το καλοκαίρι προαναγγέλλεται «ανησυχητικό» καθώς οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν το φθινόπωρο για να «ελπίσουν να επανέλθουν σε φυσιολογικές συνθήκες».

Από την Παρασκευή, η χώρα αναμένεται να καταγράψει «σημαντική αύξηση των θερμοκρασιών, που μπορεί να φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε η Βάντα Πίρες.

Για τον λόγο αυτόν, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε σήμερα για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών» και κινητοποίησε για αυτό το Σαββατοκύριακο μηχανισμό που αποτελείται από προσωπικό 5.000 ατόμων.

Πηγή: newsbeast.gr