Μια νεαρή, ανύπαντρη μητέρα έπεσε θύμα ενός Νιγηριανού απατεώνα, ο οποίος κατάφερε να της εκμαιεύσει 85.000 δολάρια, παριστάνοντας έναν γοητευτικό Έλληνα χήρο και γράφοντάς της ένα ερωτικό ποίημα, που αργότερα η ίδια ανακάλυψε ότι το είχε κλέψει από το διαδίκτυο.

Η Christine Settingsgaard από το Barrington του Ιλινόις, γνώρισε τον «Mark Godfrey» σε μια εφαρμογή γνωριμιών, ο οποίος εμφανίστηκε ως ένα γοητευτικός αρχιτέκτονας μηχανικός από την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, μιλούσε με έναν Νιγηριανό απατεώνα που κατάφερε να την κάνει να τον εμπιστευτεί και να του παραχωρήσει αγόγγυστα 85.000 δολάρια.

Ο γοητευτικός «Έλληνας χήρος» που αποδείχθηκε απατεώνας

Η Settingsgaard ξετρελάθηκε με τον χήρο, πατέρα ενός παιδιού, ο οποίος δήλωσε ότι εργαζόταν στις ΗΠΑ, καθώς εκείνος φρόντισε να την γοητεύσει μέσω ερωτικών μηνυμάτων, τόσο στο κινητό όσο και στο mail της, ενώ χρησιμοποίησε φωτογραφίες ενός άγνωστου άνδρα με καστανά μαλλιά και ένα εκθαμβωτικό χαμόγελο.

Σε ένα μήνυμα, ο Mark φαίνεται να της έγραφε πως «Διάλεξα ένα μέρος για διακοπές όταν επιστρέψω… Το μόνο που χρειάζομαι είσαι εσύ». Οι δηλώσεις αγάπης λειτούργησαν, δήλωσε η Settingsgaard στη DailyMail.com, ενώ εξήγησε ότι η κατάσταση την «κατανάλωσε» για μήνες και την άφησε «δημόσια αμήχανη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DailyMail.com, δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι ο εικονιζόμενος άνδρας εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην απάτη που διαπράχθηκε εις βάρος της Settingsgaard, ο οποίος είναι ένα επιτυχημένο στέλεχος εταιρείας. Ο υποτιθέμενος Έλληνας χήρος εξαπάτησε επιτυχώς την single μητέρα με 85.000 δολάρια, διαβιβάζοντας μια επιταγή για το ποσό αυτό στην Settingsgaard και ζητώντας της στη συνέχεια να μεταφέρει τα μετρητά στην αδελφή του. Όμως η Settingsgaard έπεσε θύμα μιας ιδιοτροπίας που συχνά θέλει τις τράπεζες να θέτουν τα μετρητά στη διάθεση του παραλήπτη της επιταγής πριν αυτή εξοφληθεί.

Αυτό σήμαινε ότι η αδελφή του Mark «Kelsey» μπόρεσε να αποσύρει τα μετρητά πριν η επιταγή γίνει ακάλυπτη, πράγμα που σήμαινε ότι η Settingsgaard είχε χάσει τις οικονομίες της. Το αποτέλεσμα; Αντιμετώπισε την απειλή να μείνει άστεγη -μέχρι που η Chicago Tribune δημοσίευσε την ιστορία και η τράπεζά της επέστρεψε 82.000 δολάρια. 

Η ίδια δήλωσε ότι η δοκιμασία την άφησε άφραγκη και ότι αν δεν υπήρχαν οι φίλοι, οι γείτονες και οι γονείς της, δεν ξέρει τι θα είχε κάνει, καθώς δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τα έξοδα για τις καθημερινές ανάγκες της ίδιας και του γιου της, καθώς και την υποθήκη της.

«Ο εξάχρονος γιος μου ήθελε να πάει σε κατασκήνωση ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι και το πιο σπαρακτικό πράγμα ήταν να του πω ότι δεν μπορεί να πάει στην κατασκήνωση επειδή με εξαπάτησαν», είπε.

Πώς άπλωσε τα «δίχτυα» του ο απατεώνας από τη Νιγηρία

Αφού έκανε «like» ο ένας στο προφίλ του άλλου στην εφαρμογή γνωριμιών Hinge, το ζευγάρι άρχισε να συνομιλεί εκτός της εφαρμογής για εβδομάδες, με τον απαταένω να δείχνει ενδιαφέρον για τα χόμπι της Settingsgaard, κάνοντάς της και προσωπικές ερωτήσεις για να αποδείξει το ενδιαφέρον του.

Της «έγραψε», μάλιστα, ένα ερωτικό ποίημα που την έκανε να τον ερωτευτεί ακόμα περισσότερο, ωστόσο, και αυτό αποδείχθηκε απάτη καθώς η νεαρή γυναίκα διαπίστωσε ότι το ποίημα είχε κλαπεί από το διαδίκτυο.

Μετά από έξι εβδομάδες συνομιλίας, ο Mark ζήτησε από την Settingsgaard βοήθεια για να μεταφέρει κάποια χρήματα στην αδελφή και την κόρη του, οι οποίες, όπως είπε, ζούσαν στη Γιούτα. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε από τη Settingsgaard να μεταφέρει στην «αδελφή» του, Kelsey, 500 δολάρια χρησιμοποιώντας το Paypal. Εκείνη το έκανε αμέσως και ο Mark επέστρεψε τα χρήματα, κερδίζοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη της.

Παρόλα αυτά, η Settingsgaard εξακολουθούσε να αισθάνεται ελαφρώς καχύποπτη και ζήτησε να δει ένα είδος ταυτότητας, με τον διαδικτυακό σύντροφό της να της στέλνει μια άδεια οδήγησης από την Καλιφόρνια με το όνομά του, γεγονός που την έπεισε. 

Στη συνέχεια, ο Mark της είπε ότι κέρδισε 85.000 δολάρια από μια δουλειά στο Χιούστον, αλλά δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στην τράπεζά του για να στείλει τα χρήματα στην αδελφή του. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ανησυχούσε ότι η εφορία παρακολουθούσε τον λογαριασμό του.

Είπε ότι θα ταχυδρομούσε στη Settingsgaard μια επιταγή για το ποσό και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να καταθέσει τα χρήματα και στη συνέχεια να τα στείλει στην αδελφή του, γεγονός που την έκανε να φαίνεται ότι δεν θα χρειαζόταν να αγγίξει τα δικά της χρήματα.

Όμως η απάτη βασίζεται στο γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες δεν ελέγχουν αν ο λογαριασμός από τον οποίο αποστέλλονται τα χρήματα έχει τα χρήματα πριν τα διαθέσουν σε όποιον εξαργυρώνει την επιταγή. Αυτό σημαίνει ότι η Settingsgaard είδε ότι είχε τα 85.000 δολάρια στον λογαριασμό της την επόμενη μέρα και τα έστειλε στην αδελφή του Mark. Της είπε μάλιστα ότι μπορούσε να κρατήσει 3.000 δολάρια από τα χρήματα ως ένδειξη καλής πίστης.

Παρόλα αυτά, εκείνη ένιωθε άβολα με την κατάσταση και του έστειλε ένα μήνυμα: «Είμαι κουρασμένη και δεν καταλαβαίνω και νιώθω ότι θα με συλλάβουν για ξέπλυμα χρήματος ή κάτι τέτοιο».

«Όχι μωρό μου. Δεν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος, δεν θα συλληφθείς, το υπόσχομαι», απάντησε ο απατεώνας, ο οποίος φρόντισε να καταθέσει την επιταγή σε ΑΤΜ αντί να την δώσει σε ταμία, κάτι που βοηθάει στο να διασφαλιστεί ότι η επιταγή θα κατατεθεί. Μετά από αυτό, η τράπεζα συνειδητοποίησε ότι η επιταγή ήταν ακάλυπτη και χρέωσε τον λογαριασμό της Settingsgaard, βγάζοντας τον αρνητικό σε 84.334 δολάρια.

Η επιταγή είχε εκδοθεί από την Central Christian Church στη Mesa της Αριζόνα και η ασφάλεια εκεί διαπίστωσε γρήγορα ότι η επιταγή ήταν πλαστή. Ο Cory Calkins, σύμβουλος ασφαλείας της τράπεζας, δήλωσε στην εφημερίδα Chicago Tribune: «Ήταν προφανώς πλαστογραφία και απάτη. Δεν εκδίδουμε επιταγές 85.000 δολαρίων».

Η Settingsgaard, όμως, τόσο ερωτευμένη που ήταν μαζί του, του έδωσε πρόσβαση ακόμη και στον λογαριασμό του κινητού της τηλεφώνου, αφού προσφέρθηκε να πληρώσει τον μηνιαίο λογαριασμό της. Εκείνος προχώρησε σε ακριβές κλήσεις από τη Νιγηρία, συγκεντρώνοντας 5.000 δολάρια στο λογαριασμό, ενώ δεν δίστασε να αγοράσει για τον εαυτό του ακόμη πέντε iPhones.

Η αποκάλυψη της απάτης

Όταν είδε το τεράστιο αρνητικό υπόλοιπο, η Settingsgaard επικοινώνησε αμέσως με τον Mark, ο οποίος έκανε τον χαζό και συνέχισε να δικαιολογείται, μέχρι που τελικά έλαβε ένα τελευταίο περίεργο μήνυμα από τον λογαριασμό του.

«Είμαι ο Φιοράνι, εκπρόσωπος της Ε6 του κρατικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών», ανέφερε το μήνυμα.

«Λυπούμαστε που σας το ανακοινώνουμε, κυρία Settingsgaard, αλλά καμία από τις πληροφορίες αυτού του ατόμου δεν είναι αληθινή. Ο δράστης καταφέρνει να κλέβει πληροφορίες από διάφορους ανθρώπους, να ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους και να χρησιμοποιεί την ταυτότητά τους για πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Ο λογαριασμός του Mark στο Facebook σταμάτησε να ανταποκρίνεται μετά από αυτό και η Settingsgaard συνειδητοποίησε ότι ο Fiorani, όπως και ο Mark, ήταν απατεώνας. Αλλά μετά από τρεις εβδομάδες σιωπής, ο λογαριασμός της έστειλε ξανά μήνυμα και της είπε απλώς «γεια», με την εξοργισμένη, πια, Settingsgaard να απαντά αμέσως «κατέστρεψες τη ζωή μου. Ποιος είσαι εσύ; Πού είσαι;».

Ο απατεώνας απάντησε ότι το πραγματικό του όνομα είναι William Ojo, και σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να την κρατήσει στο κόλπο της απάτης, της ομολόγησε την αγάπη του, στέλνοντας αυτή τη φορά μια «πραγματική» φωτογραφία του, η οποία έμοιαζε πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Είπε, επίσης, ότι ήταν μέλος ενός εγκληματικού δικτύου στη Νιγηρία και ότι εξαπατά ανθρώπους για να ζήσει. Ισχυρίστηκε ότι «αισθάνομαι άσχημα που σε εξαπατώ, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή».

Σε ένα μήνυμα, άλλο μήνυμα ο απατεώνας έγραψε «Οι κανονικές δουλειές εδώ δεν είναι σαν αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου όλα είναι καλά», εξηγώντας πως «κάνει την ψυχή μου σκοτεινή και το μισώ αυτό, αλλά τι επιλογή έχω;».

Ο ίδιος, μάλιστα, συνέχισε το «παραμύθι» ότι την είχε ερωτευτεί κατά τη διάρκεια της απάτης του λέγοντας πως «Σε ένα σημείο ήθελα να σταματήσω την όλη απάτη γιατί σε ερωτεύτηκα ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ. Άρχισα να εκτρέπομαι από τις ψεύτικες ιστορίες μου στην πραγματική μου ζωή».

Αλλά και πάλι, η τρυφερή συμπεριφορά φάνηκε να είναι ένα τέχνασμα, καθώς της ζητήθηκε και πάλι να καταθέσει μια επιταγή 30.000 δολαρίων, κάτι που η Settingsgaard αρνήθηκε να κάνει.

Η Settingsgaard κατέληξε τελικά σε διακανονισμό με την τράπεζά της για να σβήσει το χρέος των 85.000 δολαρίων, αλλά λέει ότι το έκαναν μόνο αφού απειλήθηκαν από την κακή κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ πριν από εκείνο το σημείο ήταν εντελώς αδιάφοροι για την περίπτωσή της.

Πηγή: newsbeast.gr