Ανακοινώνοντας πωλήσεις-ρεκόρ για το τρίμηνο των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπερνικώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Apple Inc ξεπερνάει την παγκόσμια έλλειψη μικροκυκλωμάτων για υπολογιστές που αυξάνει το κόστος παραγωγής. H παραγωγός των iPhone είναι η μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως, από πλευράς κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Η Apple διαχειρίστηκε τις προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπως η διακοπή λειτουργίας μονάδων βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και οι καθυστερήσεις στις μεταφορές εξαιτίας της πανδημίας, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο κορυφαίο ανταγωνιστή της, σύμφωνα με την άποψη των αναλυτών.

Η τιμή των μετοχών της Apple αυξήθηκε περίπου 5%, αντισταθμίζοντας περίπου το 50% των απωλειών που είχε στη διάρκεια του έτους. Τα κέρδη καταγράφηκαν μετά την κίνηση της εταιρίας να προκαλέσει, σχετικά με τις φιλοδοξίες της για την εποχή του επόμενου σταδίου εξέλιξης της ψηφιακής πραγματικότητας, το οποίο είναι γνωστό ως metaverse.

Περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν να αγοράσουν κινητά iPhone και συσκευές iPad, αλλά και άλλα ηλεκτρονικά αξεσουάρ στη διάρκεια του τριμήνου των διακοπών, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από τα αποθέματα της Apple, με συνέπεια το κόστος στην εταιρία για τον τομέα των πωλήσεων να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μία εξέλιξη που είχε ανακοινώσει ότι θα συνέβαινε.

Επίσης η εταιρία, καθώς σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί τον καλύτερο πελάτη αρκετών προμηθευτών, χρησιμοποίησε την αγοραστική δύναμή της, προκειμένου προμηθευτές της, να διαθέσουν αρκετά αξεσουάρ, για την αύξηση των πωλήσεων ρεκόρ που κατέγραψαν τα iPhone, οι συσκευές Mac, τα ηλεκτρονικά αξεσουάρ που μπορούν να φορεθούν, αλλά και τα διάφορα ηλεκτρονικά γκάτζετ.

«Διαχειρίστηκαν την αλυσίδα εφοδιασμού καλύτερα από τον οποιονδήποτε»

Apple

Τα διοικητικά στελέχη της εταιρίας δήλωσαν ότι οι ελλείψεις μικροκυκλωμάτων επηρεάζουν κυρίως τα παλαιότερα μοντέλα των συσκευών της και ειδικότερα τις πωλήσεις των συσκευών iPad που εξελίσσονται με πιο αργό ρυθμό, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Διαχειρίστηκαν την αλυσίδα εφοδιασμού καλύτερα από τον οποιονδήποτε και αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα» δήλωσε ο Ράιαν Ρέιθ που μελετάει την αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων για την εταιρία επεξεργασίας καταναλωτικών δεδομένων αγοράς IDC.

Τα τέσσερα καλύτερα κινητά τηλέφωνα από πλευράς πωλήσεων στην ηπειρωτική Κίνα, ήταν όλα μοντέλα iPhone, όπως ανακοίνωσε η Apple, καθώς οι ανταγωνιστές της προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν δελεαστικές προσφορές.

Η Apple αναδείχτηκε στην καλύτερη εταιρία από πλευράς πωλήσεων στην Κίνα, για πρώτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, όπως ανέφερε την Τετάρτη, η εταιρία ερευνών αγοράς Counterpoint Research.

Αυξανόμενες πωλήσεις σε υπηρεσίες όπως η μουσική, η τηλεόραση

Οι αυξανόμενες πωλήσεις της Apple σε υπηρεσίες όπως η μουσική, η τηλεόραση, αλλά και οι εγγραφές συνδρομητών για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης τους, βοήθησαν επίσης, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από την αργή διάθεση συσκευών. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει 785 εκατομμύρια συνδρομητές για τουλάχιστον επτά συνδρομητικές υπηρεσίες που προωθεί. Ο αριθμός αυτός, έχει αυξηθεί κατά 40 εκατομμύρια από το τελευταίο τρίμηνο, με τους επενδυτές να ανησυχούν από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης ανταγωνιστών της Apple, όπως η Netflix Inc.

Ο υπεύθυνος οικονομικών της Apple Λούκα Μαέστρι δήλωσε στο Reuters ότι η αντιμετώπιση της έλλειψης των μικροκυκλωμάτων θα πρέπει να μεταφραστεί σε απώλεια εσόδων σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το τρέχον τρίμηνο. Ωστόσο, αρνήθηκε να κάνει μία εκτίμηση για το μέλλον.

«Το επίπεδο των περιορισμών θα εξαρτηθεί κατά πολύ από άλλες εταιρίες, από τη ζήτηση των μικροκυκλωμάτων από άλλες εταιρίες, αλλά και βιομηχανικούς τομείς» εκτίμησε ο ίδιος.

Πηγή: newsbeast.gr