Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκίνησε ήδη προπόνηση και είναι – τουλάχιστον προς το παρόν- ελεύθερος να υπερασπιστεί τον τίτλο του στο Australian Open, αφού ο δικαστής Άντονι Κέλι του ομοσπονδιακού περιφερειακού Δικαστηρίου στη Μελβούρνη… αναίρεσε την ακύρωση της βίζας του.

Μετά από μια αρκετά μπερδεμένη ημερήσια ακρόαση που περιελάμβανε πυκνά νομικά επιχειρήματα, ο Τζόκοβιτς διατάχθηκε να απελευθερωθεί από τη μεταναστευτική κράτηση για διαδικαστικούς λόγους, ενώ ο δικαστής είπε ότι δεν του είχε δοθεί αρκετός χρόνος για να αμφισβητήσει την αρχική ακύρωση της βίζας του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δεν λύθηκε το μεγαλύτερο ερώτημα εάν ο Σέρβος πρωταθλητής είχε το δικαίωμα να βασιστεί σε ιατρική εξαίρεση από την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ( Tennis Australia) για να εισέλθει στη χώρα και να αγωνιστεί στο τουρνουά χωρίς να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Το ενδεχόμενο «κούφιας νίκης»

Είναι απολύτως πιθανό η επιτυχία του Τζόκοβιτς σε αυτές τις διαδικασίες να αποδειχθεί μια «κούφια νίκη», αφού μέσα στις επόμενες ώρες, όπως επισήμανε ο δικηγόρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ θα εξετάσει τώρα εάν θα ασκήσει την προσωπική του εξουσία για να ακυρώσει τη βίζα του αστέρα του τένις για δεύτερη φορά.

Μιλώντας στο BBC, ο δικηγόρος για θέματα μετανάστευσης, Ντανιέλ Έστριν, τόνισε ότι η περίπτωση του Τζόκοβιτς δεν ήταν ασυνήθιστη. Ο Εστρίν είπε ότι βλέπει πολλούς πελάτες να απελαύνονται αφού απέτυχαν να παράσχουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία στο 20λεπτο χρονικό διάστημα που τους είχε δοθεί στο αεροδρόμιο. Σε αντίθεση με τον Τζόκοβιτς όμως, δεν έχουν τα μέσα να υπερασπιστούν τις υποθέσεις τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκς έχει την εξουσία να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς και ο Εστριν είπε ότι θεωρεί ότι είναι πιθανό να ακυρωθεί για θέμα αρχής.

Ο Έστριν είπε ότι προβλέπεται «ο υπουργός να μπορεί να ακυρώσει τις βίζες εάν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξει» και αυτή είναι πιθανό να είναι η αιτιολόγηση που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απέλασης του Τζόκοβιτς.

Τι θα συμβεί στα επόμενα Grand Slam

Αν και υπάρχει ακόμα πιθανότητα ο Τζόκοβιτς να μην παίξει στο Australian Open στη Μελβούρνη την επόμενη εβδομάδα, ορισμένοι αναρωτιούνται εάν ο Σέρβος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα στα μελλοντικά Grand Slam του τένις.

Το French Open πρόκειται να διεξαχθεί τον Μάιο, ενώ το Wimbledon ξεκινά τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Ροξάνα Μαρατσινεάνου είπε ότι η κατάσταση στη Μελβούρνη δεν θα επαναληφθεί στο Παρίσι, καθώς η Γαλλία δεν έχει τους ίδιους κανόνες εισόδου με την Αυστραλία.

«Θα μπορεί ακόμα να συμμετάσχει στο τουρνουά γιατί τα πρωτόκολλα και η φούσκα υγείας θα το επιτρέψουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός επί του παρόντος για την είσοδο στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, όποιος φθάνει στην Αγγλία και δεν έχει εμβολιαστεί πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει εάν πιστεύει ότι πρέπει να επιτραπεί στον Τζόκοβιτς να αγωνιστεί στο Wimbledon, λέγοντας μόνο ότι «πιστεύει στον εμβολιασμό».

Η αβεβαιότητα της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένα μεγάλο θέμα για τους διοργανωτές του Open. Η κλήρωση του Australian Open πραγματοποιείται την Πέμπτη και το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους διοργανωτές, μιας και η παρουσία του θα είναι σημαντική, αφού είναι το νο 1 στον κόσμο και ο πολυνίκης του Open με εννέα τίτλους.

Μέχρι τις επόμενες ώρες, οπότε αναμένεται η απόφαση του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης, σίγουρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε το πρώτο σετ σε έναν πολύ αγώνα που πάντως παραμένει ανοικτός.

Πηγή: newsbeast.gr