Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο της Αστυνομίας για τα αυριανά καλέσματα για συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε όλη την επικράτεια, μετά την απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ εν μέσω της πανδημίας.

Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρώτη γραμμή για να αποτρέψει δημόσια συνάθροιση κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Βάση της απαγόρευσης η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να δράσει για να μην γίνουν οι συγκεντρώσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Χρονόπουλος θα υπάρξουν πάρα πολλές αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. εναντι σε όσους προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και πορείες θα είναι κλιμακωτή.

«Θα ξεκινήσουμε με παραινέσεις και διάλογο έτσι ώστε να λυθούν όλα όπως πρέπει σε μια πολιτισμένη χώρα», είπε ο κ. Χρονόπουλος.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα θα υπάρχουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί για να ανταπεξέλθουν, όπως είπε, σε αυτές τις προκλήσεις και πάντα σε στενή συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές. Μετά τις παραινέσεις θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα όπως προβλέπουν η ΠΝΠ και οι ΚΥΑ της απαγόρευσης.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και συλλήψεις πολιτικών προσώπων, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς πρόκειται για αδικήματα έως το βαθμό πλημμελήματος.

«Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε τέτοιου είδους σημεία. Εδώ μιλάμε για μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δεν περισσεύει κανένας στη μάχη», τόνισε ο κ. Χρονόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες στη Βουλή ο Γιάννης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει για την πορεία ανήμερα της επετείου: «Εάν κύριε πρωθυπουργέ μας επιτρέψετε όπως λέτε, ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να καταθέσουμε στεφάνι στο ΕΜΠ, τότε εμείς απαιτούμε να κάνουμε και την πορεία. Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε».

Απαγόρευση συναθροίσεων και πρόστιμα έως 5.000 ευρώ

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ – Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί

Δρακόντεια μέτρα λαμβάνονται ήδη στο στρατηγείο της ΕΛ.ΑΣ για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Η πρώτη ενέργεια αύριο θα είναι η «σφράγιση» του ΕΜΠ -που ήδη επιτηρείται από ισχυρές δυνάμεις-, ισχυρές περιπολίες θα γίνονται στην πρώην ΑΣΟΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και στους χώρους γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές επί ποδός θα βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί, εισαγγελείς και τα οχήματα ρίψης νερού, ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα.

Πηγή: newsbeast.gr