Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το ευρωπαϊκό τμήμα του οποίου εκτίμησε σήμερα πως η Ευρώπη βλέπει μια ανάπαυλα συγκρίσιμη με μια «κατάπαυση του πυρός» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας της Covid-19. Κι αυτό χάρη στο σημερινό επίπεδο εμβολιασμού και στη μικρότερη σοβαρότητα της Όμικρον.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει όμως είμαστε στη μοναδική κατάσταση να μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Συνεχίζοντας τη χρήση μεταφορών, πρόσθεσε: «Αυτή η περίοδος πιο αυξημένης προστασίας πρέπει να θεωρηθεί μία “κατάπαυση του πυρός” που θα μπορούσε να μας φέρει μία μόνιμη ειρήνη». Είναι ένας συνδυασμός της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια, του τέλους του χειμώνα και της λιγότερο επικίνδυνης παραλλαγής Όμικρον.

Αυτή η κατάσταση εκεχειρίας δεν θα μπορέσει ωστόσο να διαρκέσει παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι εκστρατείες εμβολιασμού και η επιτήρηση για νέες παραλλαγές, είπε ο αξιωματούχος, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν αρκετά τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει λόγω της πανδημίας.

Οι νέες παραλλαγές «αναπόφευκτα θα εμφανιστούν»

Γκράφιτι σε δρόμο

Σε ό,τι αφορά τις νέες παραλλαγές «που αναπόφευκτα θα εμφανιστούν», «είναι δυνατό να απαντήσουμε» χωρίς να ξαναχρησιμοποιήσουμε «το είδος των ενοχλητικών μέτρων τα οποία είχαμε χρειαστεί προηγουμένως», είπε ο Κλούγκε.

Στην περιφέρεια Ευρώπης του Π.Ο.Υ., που αριθμεί 53 χώρες, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην κεντρική Ασία, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα όταν η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού άρχισε να κυριαρχεί, αλλά η υγειονομική κατάσταση κρίνεται πως είναι λιγότερο ανησυχητική, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχεδόν 12 εκατ. νέα κρούσματα καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα περιφερειακά στοιχεία του Π.Ο.Υ., ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου ξεκίνησε η πανδημία πριν από δύο χρόνια.

Το περιφερειακό τμήμα του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη κάλεσε σήμερα τις υγειονομικές αρχές να εστιάσουν τις προσπάθειες στην προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Πηγή: newsbeast.gr