Ακόμη κι αν ο Αύγουστος σας βρίσκει στην Αθήνα -είτε επειδή επιστρέψατε είτε επειδή δεν φύγατε (ακόμα) από το κλεινόν άστυ- τα παραδοσιακά μαγειρεία της πόλης βρίσκονται εδώ για να σας φιλέψουν το πιο νόστιμο σπιτικό τραπέζι.

Με σπιτικά μαγειρευτά πιάτα που μυρίζουν καλοκαίρι, σας φτιάχνουν τη διάθεση και σας υπενθυμίζουν ότι η ζωή στην πόλη είναι ωραία -ακόμη κι αν είναι καλοκαίρι.

Κίτσουλας

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) από το 1946. Ο διάκοσμός του μπορεί να σας φανεί απλοϊκός -μην περιμένετε επιτηδευμένο design και προσεγμένο ύφος- όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Φημίζεται για τα κεφτεδάκια, τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο.

Νικήτας

Τα γεμιστά στην ταβέρνα του Νικήτα

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές. Ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, λαδερά γεμιστά, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Η Παλιά Φάβα

Κοτόπουλο με μπάμιες στην Παλιά Φάβα

Οικογενειακό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενάκια μεταξύ Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, με την κυρία Ντίνα στην κουζίνα της Παλιάς Φάβας (Αχαίων 38, Π. Φάληρο) να μαγειρεύει νόστιμες λιχουδιές, όπως εκείνες που θα έφτιαχνε και στο σπίτι της. Με πραγματική αγάπη και περισσό μεράκι γι αυτό που κάνει, η κυρία Ντίνα γεμίζει τις κατσαρόλες της καθημερινά με διαφορετικά μαγειρευτά, βασισμένα πάντα στις φρέσκες πρώτες ύλες.

Οικονόμου

Ταβέρνα Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Η Ήπειρος

Μαγειρείο η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι διαθέτει και πληθώρα παραδοσιακών μαγειρευτών, από τα οποία ξεχωρίζουν τα χειροποίητα σουτζουκάκια.

Ροζαλία

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια από το 1978, η Ροζαλία είναι από εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που γίνονται στην κυριολεξία στέκια. Πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών της ώρας αλλά και μια μεγάλη γκάμα για τη μέση, σε μεζεδάκια και συνοδευτικά, που κάνει την επιλογή δύσκολη.

Πηγή: newsbeast.gr