Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και ιδιαίτερα στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όχι μόνο δεν θα φέρουν αποτέλεσμα με βάση τον ίδιο, αλλά θα αυξήσουν και παγκόσμια τις τιμές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε το νέο του μήνυμα μετά από τηλεδιάσκεψη με διευθυντικά στελέχη του πετρελαϊκού τομέα και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο.

Σημειώνεται, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έντονος διάλογος για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως, το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπει για φέτος αύξηση της ζήτησης κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να φθάσει συνολικά τα 99,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όμως ο ρυθμός της αύξησης αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του έτους, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών στην αντλία καθώς και την επιστροφή των αυστηρών λοκντάουν στην Κίνα.

Πηγή: newsbeast.gr