Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την Παρασκευή (4/2) τις «πρωτόγνωρης ποιότητας» σχέσεις της χώρας του με την Κίνα στη διάρκεια την πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, εν μέσω κρίσης με τη Δύση.

«Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, προχώρησαν με πνεύμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Έχουν φτάσει σε πραγματικά πρωτόγνωρα επίπεδα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε «ένα παράδειγμα αξιοπρεπούς σχέσης, στην οποία ο κάθε ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο στην ανάπτυξή του».

Οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν το «κοινό τους όραμα» για τη διεθνή ασφάλεια

Σύμφωνα με τη Μόσχα, Πούτιν και Σι θα παρουσιάσουν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου «το κοινό τους όραμα» για τη διεθνή ασφάλεια, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω της Ουκρανίας.

Το Πεκίνο έχει εκφράσει τη στήριξή του στη Μόσχα στην κρίση αυτή.

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στο Πεκίνο θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες, κυρίως στον στρατηγικό τομέα του φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Σι ότι η Ρωσία έχει ετοιμάσει μια νέα συμφωνία για να παρέχει στην Κίνα 10 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσική Άπω Ανατολή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν «νέες λύσεις» για την παροχή υδρογονανθράκων στην Κίνα.

Πηγή: newsbeast.gr