Ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα και το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφτασε στη Ρωσία, ήταν να δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δεύτερο να τονίζει πως θέλει να εξετάσει σοβαρά τις κινεζικές προτάσεις για ειρήνη στην Ουκρανία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε ανεπίσημα, ενώ από την πλευρά του Πεκίνου αποτελεί μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ανέφερε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπινγκ

«Ταξίδι φιλίας»

Η συνεργασία «χωρίς όρια» Κίνας-Ρωσίας έχει τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα. Το Πεκίνο το αρνείται αυτό και επίσης αντέκρουσε την εκτίμηση της Δύσης ότι η Κίνα υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τις προνομιακές του σχέσεις με τη Μόσχα σε πλήρη ένταση με τη Δύση, το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η διπλωματική επιρροή αντιστοιχεί στο βάρος της κινεζικής οικονομίας, παρουσιάζεται ως μεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπινγκ

Μπορεί η Κίνα, ισχυροποιημένη από τον ρόλο της στην πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, να προβάλλει το σχέδιό της για την Ουκρανία, δυσκολεύεται όμως να πείσει τις δυτικές χώρες.

Το Λονδίνο δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι «ελπίζει» ότι ο Σι θα πιέσει τον Πούτιν να «βάλει τέλος στις φρικαλεότητες» στην Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr