Στη τελική φάση εισέρχονται οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι των στοιχείων που εμφανίζονται σε 2,8 εκατομμύρια αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα power pass για την επιστροφή των χρημάτων από τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των αιτήσεων θα αποκαλυφθούν και τα ποσά της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι της επιδότησης.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η πλειονότητα των νοικοκυριών θα δει τα χρήματα της αποζημίωσης για το ηλεκτρικό ρεύμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μεθαύριο Παρασκευή (15/7). Ωστόσο ορισμένοι από τους δικαιούχους θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο παραπάνω καθώς θα πρέπει να «τρέξουν» έξτρα διασταυρώσεις για να «ξεκλειδώσουν» οι αποζημιώσεις.

Γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απορρίφθηκε καθώς από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορούσαν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα από αυτό που προβλέπει ο νόμος, περισσότερες από μία αιτήσεις για το ίδιο ρολόι καθώς και αιτήσεις για τις οποίες οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν καλυφθεί από την κρατική επιδότηση και τις επιδοτήσεις από των εκπτώσεων από τους παρόχους η ήταν χαμηλότερες από 30 ευρώ συνολικά για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως τις 31 Μαΐου του 2022.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 300 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ.

Εν αναμονή της καταβολή του επιδόματος για το ηλεκτρικό ρεύμα τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν η αίτηση έχει γίνει αποδεκτή καθώς και σε ποια φάση βρίσκεται καθώς με την εισαγωγή στη πλατφόρμα εμφανίζεται σήμανση ανάλογα με την πορεία της αίτησης. Ειδικότερα οι ενδείξεις για την εξέλιξη της αίτησης που μπορεί να δει ο καταναλωτής είναι οι εξής:

  1. Απορριφθείσα: Η αίτηση έχει απορριφθεί. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ).
  2. Υπό έλεγχο: Η αίτηση βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των εξής:

    • Αν ο ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
    • Αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.
  3. Υπό εκκαθάριση: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη.
  4. Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.
  5. Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.
  6. Εγκριθείσα: Υπάρχει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Ο/Η δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του/της.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης του επιδόματος ρεύματος, το οποίο είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα όπως επιθυμούν χωρίς καμία δέσμευση δηλαδή να κάνουν ανάληψη ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι στην αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να έχουν δηλώσει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Η αποζημίωση καλύπτει το 60% της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότηση και των εκπτώσεων από τους παρόχους. Αφορά την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Fuel Pass 2

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για τη χορήγηση του επιδόματος στη βενζίνη ύψους έως 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η οικονομική ενίσχυση αναμένεται να δοθεί στις αρχές Αυγούστου ενώ περισσότερο κερδισμένοι θα είναι όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας αφού θα κερδίσουν μπόνους 15 ευρώ και έτσι ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία τους (ηπειρωτική χώρα ή νησιά) θα επιδοτηθούν 60 έως 100 ευρώ. Όσοι επιλέξουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά περιορίζονται σε 45-80 ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr