Συμψηφισμούς στα ποσά της αποζημίωσης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ γονέων και φοιτητών, μηδενική αποζημίωση λόγω χαμηλής επιβάρυνσης αλλά και απόρριψη της αίτησης λόγω μη πλήρωσης των κριτηρίων αποκάλυψαν τα εκκαθαριστικά του Power Pass που είδαν 1,9 εκατ. δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης. Την ίδια ώρα, η επέκταση της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν τον Ιούνιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα νοικοκυριά θα λάβουν πρόσθετη αποζημίωση καθώς το «μυστικό» κρύβεται στον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιούνιο 2022 και στον προσδιορισμό της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του ποσού του επιδόματος που έχουν ήδη λάβει τα νοικοκυριά.

Οι δικαιούχοι της αποζημίωσης για τους λογαριασμούς ρεύματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Το ποσό της αποζημίωσης που θα πιστωθεί σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,9 εκατ. φυσικών προσώπων ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 120 ευρώ. Το ανώτατο όριο των 600 ευρώ της αποζημίωσης θα εισπράξει ένας μικρός αριθμός νοικοκυριών.
  2. Χιλιάδες αιτήσεις απορρίφθηκαν από το σύστημα αφού διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α. Αίτηση για επιδότηση κατέθεσαν 2.952.778 φυσικά πρόσωπα/ΑΦΜ ενώ 422.181 είναι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν ανέρχονται σε 2.530.597.
  3. Δυσάρεστες εκπλήξεις για γονείς με φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη καθώς πληροφορήθηκαν από την εκκαθάριση ότι όταν στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους προκύπτει αρνητικό ποσό επιδότησης δηλαδή υπερκάλυψη της αύξησης του κόστους από την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων τότε το ποσό αυτό αφαιρείται από την αποζημίωση που δικαιούται το παιδί τους για τη φοιτητική στέγη.
  4. Πάνω από 600.000 νοικοκυριά δεν θα εισπράξουν σήμερα (15/7) το επίδομα και θα βρίσκονται σε αναμονή έως την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων τους και να διαπιστωθεί αν και πόσο επίδομα δικαιούνται. Από τα 2.530.597 φυσικά πρόσωπα τα περίπου 1,9 εκατ. αναμένεται να πληρωθούν σήμερα Παρασκευή, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συνεχίζεται ο έλεγχος των στοιχείων και όσα εξ αυτών είναι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την έκδοση των σχετικών ενημερωτικών εκκαθαριστικών.
  5. Σε 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνολική πρόσθετη ενίσχυση που θα λάβουν για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου 2,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας τα στοιχεία για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. Πάντως η καταβολή των χρημάτων για την αποζημίωση του Ιουνίου θα γίνει έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
  6. Ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης του Ιουνίου θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass για την επιπλέον επιβάρυνση θα επιστραφεί το 60%.

Πηγή: newsbeast.gr