Δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών από το συγγενικό περιβάλλον του Οσάμα Μπιν Λάντεν δέχτηκε ο πρίγκιπας Κάρολος, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Sunday Times.

Ο πρώτος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου να αποδέχτηκε το ποσό από τον πατριάρχη της σαουδαραβικής οικογένειας Μπακρ μπιν Λάντεν και τον αδερφό του Σαφίκ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Ο 73χρονος Κάρολος, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον 76χρονο Μπακρ στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου του 2013 – δύο χρόνια αφότου ο Οσάμα μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός στο πλαίσιο επιχείρησης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, σε μυστική τοποθεσία κοντά στο Ισλαμαμπάντ.

Οι Μπακρ και Σαφίκ μπιν Λάντεν είναι ετεροθαλή αδέλφια του Οσάμα, γιοι κι εκείνοι του Μοχάμεντ μπιν Αγουάντ μπιν Λάντεν, δισεκατομμυριούχου γεννημένου στην Υεμένη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι δύο τους εμπλέκονται επιχειρησιακά ή οικονομικά σε κάποια τρομοκρατική δραστηριότητα.

Το βρετανικό Παλάτι αμφισβητεί πολλούς από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς στο Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (Prince of Wales’s Charitable Fund – PWCF), ελήφθη αποκλειστικά από διαχειριστές.

«Η δωρεά από τον σεΐχη Μπακρ μπιν Λάντεν το 2013 μελετήθηκε προσεκτικά από τους τότε διαχειριστές του PWCF. Διενεργήθηκε επισταμένη έρευνα, με πληροφορίες από ευρύ φάσμα πηγών, μεταξύ άλλων κυβερνητικών. Η απόφαση αποδοχής της δωρεάς ελήφθη αποκλειστικά από τους διαχειριστές. Η οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονοηθεί το αντίθετο, είναι παραπλανητική και ανακριβής» σημειώνει ο Ίαν Τσεσάιρ, πρόεδρος του PWCF.

Πηγή με γνώση της υπόθεσης αμφισβήτησε τον ισχυρισμό πως ο Κάρολος μεσολάβησε προσωπικά για τη συμφωνία, συμφώνησε για τη δωρεά παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων του και αγνόησε τις συστάσεις τους να επιστρέψει το ποσό. Η ίδια πηγή αρνήθηκε επίσης ότι ο πρίγκιπας κλήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα όταν του επισημάνθηκε πως το ποσό «δεν θα ήταν καλό για κανέναν».

Το δημοσίευμα έρχεται ένα μήνα αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο πρίγκιπας Κάρολος δέχθηκε τσάντες που περιείχαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Φιλανθρωπίας δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με τις αναφορές ότι στον Κάρολο δόθηκαν συνολικά 2,6 εκατομμύρια λίρες κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ-Θάνι.

Πηγή: newsbeast.gr