Για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023 ετοιμάζεται το ελληνικό Δημόσιο έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα. Πιθανότερη ημερομηνία εξόδου είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ 24 και 26 Ιανουαρίου, πριν ο οίκος Fitch δημοσιοποιήσει την πρώτη έκθεση αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας στις 27 Ιανουαρίου. Το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προβλέπει το Δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου για περίπου 2 δισ. ευρώ αν και δεν αποκλείεται να αντλήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσό, καλύπτοντας από το ξεκίνημα της χρονιάς ένα σημαντικό μέρος από τα 7 δισ. ευρώ που σκοπεύει να δανειστεί το 2023.

Παρά το γεγονός ότι στο διεθνές περιβάλλον υπάρχει αβεβαιότητα για τις εξελίξεις με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους διεθνείς επενδυτές κάνοντας λόγο για εγρήγορση και ετοιμότητα καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα με περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού. Στη παρούσα φάση τα ελληνικά ομόλογα αντέχουν στις πιέσεις καθώς οι αποδόσεις στο 5ετές κινούνται στα επίπεδα του 3,2% και στο 10ετές στην περιοχή του 4,2%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής σε μία νέα ελληνική έκδοση στις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σήμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές στέλνουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα περί τα 38 δισ. ευρώ που λειτουργούν ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τους ξένους επενδυτές και οι προοπτικές της ανάκαμψης της οικονομίας με ενίσχυση των επενδύσεων μέσω των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζουν το χρόνο υποβολής του νέου αιτήματος στη Κομισιόν για την εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε οι εθνικές εκλογές να μην καθυστερήσουν την έκδοση της νέας επιταγής ύψους 1,7 δισ. ευρώ αφού μετά τον δανεισμό αποτελεί τη δεύτερη βασική πηγή χρηματοδότησης για το 2023.

Επισημαίνεται ότι ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ για το 2023 προβλέπει ότι το ύψος των εκδόσεων για το χρέος θα περιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022. Επίσης σχεδιάζεται η μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των εντόκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ ενώ ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές θα εξετασθεί το σενάριο «πράσινης» έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στα 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα «βγουν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Πηγή: newsbeast.gr