Κατά της παύσης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης στην ευρωζώνη τάχθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας πως μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη και να καταστήσει πιο γρήγορα αφερέγγυες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Ύστερα από δισεκατομμύρια ευρώ που αποδεσμεύθηκαν εκτάκτως από τις κυβερνήσεις για τη στήριξη της οικονομίας , ένα «απότομο τέλος…. μπορεί να οδηγήσει…. σε μια οικονομική συρρίκνωση πιο σοβαρή από αυτή κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας», προέβλεψε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Εάν αυτή η υποστήριξη σταματήσει απότομα, οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται περισσότερο από τους περιορισμούς, όπως στον κλάδο εστίασης, «μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα φερεγγυότητας ή μια πιο μόνιμη διατάραξη στα επιχειρηματικά τους μοντέλα …ακόμα κι αν η υπόλοιπη οικονομία ανακάμπτει», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Αυτός ο κίνδυνος πτωχεύσεων «επιτείνεται» από το γεγονός ότι πολλές εταιρίες, νοικοκυριά, αλλά και κράτη βρίσκονται πραγματικά υπερχρεωμένα ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα κρατικά προγράμματα στήριξης παραμένουν απαραίτητα, αλλά πρέπει να είναι «στοχευμένα στην οικονομική στήριξη που συνδέεται με την πανδημία» για να αποφευχθούν «προβλήματα βιωσιμότητας χρέους μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε ανακοίνωση.

«Καλή είδηση» η επιλογή Γέλεν

Ο ντε Γκίντος, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της έκθεσης της ΕΚΤ, αναφέρθηκε επίσης στον επικείμενο διορισμό της Τζάνετ Γέλεν, πρώην προέδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), στο τιμόνι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο ντε Γκίντος, επισημαίνοντας ότι εκφράζει την προσωπική του γνώμη, ανέφερε ότι η επιλογή της Γέλεν είναι μια «καλή είδηση για την αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια οικονομία».

Εάν ο διορισμός της επικυρωθεί από τη Γερουσία, η Γέλεν θα τεθεί επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και θα επιφορτιστεί με την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που έχει πληγεί από την πανδημία της Covid-19.

«Η Τζάνετ Γέλεν γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται η αμερικανική οικονομία» και «έχει απόλυτη συναίσθηση των επιπτώσεων της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ…στην παγκόσμια οικονομία», σημείωσε ο ντε Γκίντος.

Πηγή: newsbeast.gr