Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη του κορονοϊού Κράκεν εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Παρασκευή (13/1) ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος» υπογράμμισε και τόνισε πως «όλοι κινδυνεύουν».

«Μας ανησυχεί η μετάλλαξη, είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη, είναι ένα από τα 4 – 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις» επεσήμανε στη σκιά των έξι πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης που επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι που βασιζόντουσαν στα μονοκλωνικά για πολύ σημαντική προστασία δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά πια» υπογράμμισε ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Και με δυο, και με πέντε εμβόλια, μπορεί να μολύνει ξανά τους πάντες, κανείς δεν είναι έξω από κίνδυνο» τόνισε ενώ ερωτηθείς εάν μπορεί να έχει δημιουργήσει αυτό το στέλεχος ένα πιο επικίνδυνο, απάντησε ότι μπορεί να έχει συμβεί ήδη και μπορεί να χρειαστεί καιρός να το βρούμε.

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας» προειδοποίησε ο Γιώργος Παυλάκης.

Σύμφωνα με τον γιατρό, «με το άνοιγμα της Κίνας “αγοράσαμε” ακόμα δυο χρόνια πανδημίας. Θα έχουμε 1 δισ. μολύνσεις στην Κίνα… Σε λίγες μέρες θα γνωμοδοτήσει και ο ΠΟΥ. Ακόμα κι αν πούνε ότι τέλειωσε η πανδημία, στην Κίνα θα γίνει ο χαμός» σημείωσε.

«Έχουμε 3 με 4 επιδημικά κύματα με καινούργιους ιούς κάθε χρόνο που δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πρόωρο να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας» συμπλήρωσε ο γιατρός.

Εξήγησε δε ότι θα πορευτούμε με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς κάνουν δουλειά, άλλα δυστυχώς θα περιμένουμε πολλοί άνθρωποι να νοσήσουν.

Πηγή: newsbeast.gr