Στην προειδοποίηση ότι η Ρωσία ότι θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα» σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία, προχώρησαν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το βράδυ της Πέμπτης (20/1) οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες «εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος».

«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους, στέλνει όπλα στην ανατολική Ουκρανία

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν σήμερα πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωση οι υπηρεσίες ανέφεραν πως καύσιμα, αρκετά άρματα μάχης, πυροβολικό και όλμοι μεταφέρθηκαν μυστικά στην περιοχή από τη Ρωσία.

Πηγή: newsbeast.gr