Η Γαλλία χρειάζεται να εκπονήσει σχέδια τώρα για το πώς θα αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί 10% φέτος και να ανακάμψει κατά 5%-6% την επόμενη χρονιά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας  του κορονοϊού και τα μέτρα περιορισμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, προέβλεψε το ΔΝΤ.

Η Γαλλία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown την περασμένη εβδομάδα σε μια τελευταία προσπάθεια να περιορίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με την κυβέρνηση να οδηγείται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% φέτος.

Με έναν μήνα lockdown να αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 15 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση αναμένει τώρα το συνολικό βάρος του δημόσιου χρέους να φθάσει στο 119,8% του ΑΕΠ φέτος.

«Θα πρέπει να ετοιμαστεί τώρα ένα αξιόπιστο και φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης προκειμένου να εφαρμοστεί μόλις η οικονομική ανάκαμψη βρεθεί σε σταθερή βάση», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση ύστερα από τις ετήσιες διαβουλεύσεις αξιωματούχων του Ταμείου με τις γαλλικές αρχές. Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δημόσιες δαπάνες, που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και τις οποίες πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις της Γαλλίας δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν ιδιαίτερα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Πηγή: newsbeast.gr