Πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία Twitter Inc, που κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας – τη μεταβίβαση στοιχείων για χρήστες στις μυστικές υπηρεσίες του σουνιτικού βασιλείου που πιθανόν τους εξέθεσαν σε διωγμούς – καταδικάστηκε χθες Τετάρτη (14/12) να εκτίσει φυλάκιση τριάμισι ετών, ανακοίνωσαν εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Ο Άχμαντ Αμπουάμο κρίθηκε ένοχος από σώμα ενόρκων τον Αύγουστο, έπειτα από δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εισαγγελία επιδίωκε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης επτά ετών, επιχειρηματολογώντας πως απαιτείτο «ποινή αρκετά βαριά για να αποτρέψει άλλους στη βιομηχανία της τεχνολογίας και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να συμφωνήσουν να πουλήσουν δεδομένα ευάλωτων χρηστών». Ο κ. Αμπουάμο αντιμετώπιζε κίνδυνο να εκτίσει ποινή κάθειρξης ως ακόμη και δεκαετιών.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Αμπουάμο ζητούσαν αντίθετα να καταδικαστεί σε κατ’ οίκον κράτηση στο Σιάτλ, να μην εκτίσει φυλάκιση. Επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, το κατά τα άλλα λευκό ποινικό του μητρώο και το γεγονός πως αντιμετώπιζε οικογενειακά προβλήματα όταν εργαζόταν για την Twitter Inc, από το 2013 ως το 2015.

Η ακροαματική διαδικασία επικεντρώθηκε στις προσπάθειες του Άχμαντ Αμπουάμο να συγκεντρώσει πληροφορίες για δυο συγκεκριμένους χρήστες του Twitter, στο ρολόι αξίας 42.000 δολαρίων που έλαβε από Σαουδάραβα αξιωματούχο και δυο μεταφορές 100.000 δολαρίων ηλεκτρονικά μέσω τραπέζης.

Οι εισαγγελείς τόνισαν πως ο κ. Αμπουάμο, αρμόδιος για τις σχέσεις της Twitter με δημοσιογράφους και διασημότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, διαβίβασε ευαίσθητα δεδομένα από τα συστήματα της εταιρείες ώστε να βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας να ταυτοποιήσουν και να εντοπίσουν χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που τους ενδιέφεραν, πιθανόν εκθέτοντάς τους σε διωγμό.

Η υπεράσπιση του κ. Αμπουάμο δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε σχόλιο. Ούτε η Twitter Inc, που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον πολυδισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, ούτε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον απάντησαν όταν το πρακτορείο τους ζήτησε να σχολιάσουν την ποινή.

Οι συνήγοροι του κατηγορούμενου τόνισαν πως η οικογένειά του δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα της αδελφής του, ιδίως την κάλυψη των εξόδων για τα προβλήματα υγείας της νεογέννητης κόρης της, όταν ο κ. Αμπουάμο εργαζόταν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, επισήμαναν πως οι πράξεις του κ. Αμπουάμο δεν χωρούν καμιά σύγκριση με αυτές του Αλί Αλζαμπάρα, άλλου πρώην εργαζόμενου στην Twitter Inc, που φέρεται να είχε διαβιβάσει δεδομένα για χιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας στις μυστικές υπηρεσίες στο Ριάντ. Ο κ. Αλζαμπάρα εγκατέλειψε τις ΗΠΑ προτού του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η υπόθεση, που συνδέεται με τους διωγμούς σαουδαράβων διαφωνούντων και ακτιβιστών, προσέλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, άλλοτε ανθρώπου του παλατιού που μετατράπηκε σε επικριτή του, συνεργάτη το διάστημα προτού σκοτωθεί της εφημερίδας Washington Post, στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του Οκτωβρίου του 2018.

Πηγή: newsbeast.gr