Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό και το πώς μπορεί αυτός να επηρεάσει τη σχέση με την Ελλάδα μίλησε στο OPEN ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς.

«Για να γυρίσει το παιχνίδι θα πει ότι θα σώσει ξανά την Τουρκία και ότι είναι ο μόνος που μπορεί να το κάνει» λέει για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι πολύ δραστήριος πολιτικός, οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να βρει όντως τον τρόπο να κατορθώσει να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Το πιο πιθανό είναι να ζητήσει την ανοχή του κόσμου. Θα πει ότι ήταν “θέλημα Θεού”, συνεπώς ότι δεν ήταν δικό του λάθος αυτά που συνέβησαν από το σεισμό. Θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι ήταν μία φυσική καταστροφή».

Ο Γιασάρ Γιακίς αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό. «Μπορούμε να ελπίζουμε σε μία πιο ήρεμη και ευέλικτη ατμόσφαιρα. Αυτή τη φορά θα μπορούσε να γίνει ένα καλό ξεκίνημα, το οποίο άρχισε με τις συνομιλίες Δένδια και Τσαβούσογλου. Ακολούθησε το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι δεν θα μιλήσει ποτέ ξανά με τον Μητσοτάκη. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να αλλάξουν» λέει.

Πηγή: newsbeast.gr