Πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν δει το τελευταίο διάστημα τα χρήματά τους να εξαφανίζονται από τους λογαριασμούς τους, καθώς έχουν πέσει θύματα απάτης, κυρίως με την αποστολή μέιλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του CSI INSTITUTE, σημειώνει πως οι κυβερνοαπάτες έχουν αυξηθεί κατά κόρον την περίοδο της καραντίνας. «Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στο διάστημα της πανδημίας με αύξηση έως και 80%. Εκτός από το email υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορεί να μας εξαπατήσει κάποιος» είπε.

Η κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις συναλλαγές τους. «Η ατομική ευθύνη και η εκπαίδευση είναι τεράστιο ζήτημα. Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεί το όνομα να φαίνεται αληθοφανές αλλά στην ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί να υπάρχουν αλλοιώσεις και να σας βάλουν σε υποψίες. Αυτό που πρέπει να πονηρέψει τον κόσμο είναι ότι η τράπεζα δεν θα ζητήσει ποτέ στοιχεία, δε θα επικοινωνήσει έτσι» ανέφερε.

«Μην αποφεύγετε το διαδίκτυο»

Η κ. Ιωάννου επισημαίνει πως δε θα πρέπει να αποθαρρυνθεί ο κόσμος από τη χρήση του διαδικτύου, απλά όλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Το CSI INSTITUTE έχει ζητήσει από τις τράπεζες να εφαρμόζουν χρονοκαθυστέρηση στις συναλλαγές έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγχουν την δραστηριότητά τους. «Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται συνήθως μέσα σε 20 λεπτά» λέει χαρακτηριστικά.

Μεγάλο είναι το ζήτημα στο πώς προμηθεύονται οι απατεώνες τα προσωπικά μας στοιχεία. «Να καταλάβει ο κόσμος ότι στις υπηρεσίες και στις εφαρμογές που δεν έχω πληρώσει για την υπηρεσία, είμαι εγώ το προϊόν, έχω δώσει προσωπικά δεδομένα τα οποία μετά μπορεί να διαρρεύσουν» ανέφερε.

Πηγή: newsbeast.gr